ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης και μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο

Πέθανε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης και μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο
REUTERS/ SUKREE SUKPLANG

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, ο μονάρχης που βασίλεψε για περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον στον κόσμο.

Τα ανάκτορα ανακοίνωσαν το θάνατο του Μπουμιμπόλ, ωστόσο δεν ανέφεραν την αιτία του θανάτου του.

"Η μεγαλειότητά του πέθανε ειρηνικά στο Νοσοκομείο Σιριράτζ", ανέφερε το παλάτι, προσθέτοντας πως απεβίωσε στις 15:52 τοπική ώρα (8:52 ώρα Γκρίνουιτς). Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Μπουμιμπόλ, οι οποίοι στην είδηση του θανάτου του ξέσπασαν σε κλάματα.

2016 10 13T122621Z 2016234590 S1BEUGSSVTAB RTRMADP 3 THAILAND KING

ΠΗΓΗ: REUTERS/ JORGE SILVA

Ο Μπουμιμπόλ βασίλεψε για επτά δεκαετίες, από την άνοδό του στο θρόνο το 1946. Ολόκληρη η Ταϊλάνδη πρόκειται να θρηνήσει για μήνες τον χαμό του βασιλιά της, ο οποίος θεωρείτο πυλώνας σταθερότητας εδώ και δεκαετίες, εν μέσω πολιτικών αναταραχών στη χώρα.

Ο βασιλιάς θεωρείται ως πατρική φιγούρα για το έθνος και πλήρης εκφραστής της ταυτότητάς του. Ο γιος και διάδοχός του, ο 63χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μάχα Βατζιραλονγκόρν, αναμένεται να γίνει ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης. Η ενθρόνισή του, ωστόσο, δεν πρόκειται να γίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος θρήνου στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ