Άλμα 3% για τις τιμές πετρελαίου στη «σκιά» των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Άλμα της τάξεως του 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές συναλλαγές της Πέμπτης (23/10/25) με φόντο τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος των ρωσικών ομίλων Rosneft και Lukoil.
Στις 03:45 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του βαρελιού βορειοαμερικανικού πετρελαίου της ποικιλίας WTI αυξήθηκε κατά 2,87% στα 60,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του βαρελιού Brent Βόρειας Θάλασσας κατά 2,81%, στα 64,35 δολάρια.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις κυρώσεις χθες βράδυ, επικαλούμενο την «έλλειψη σοβαρής δέσμευσης» της Ρωσίας «σε μια ειρηνευτική διαδικασία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Ο υπουργός Σκοτ Μπέσεντ εξάλλου παρότρυνε τους συμμάχους των ΗΠΑ «να ενωθούν μαζί μας και να υιοθετήσουν τις κυρώσεις αυτές».
Η Ρωσία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως στην παραγωγή αργού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Της αναλογούσε περί το 11% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου πέρυσι.
Οι κυρώσεις σε βάρος των ρωσικών ομίλων ανακοινώθηκαν καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Ινδία και στην Ιαπωνία – μεγάλους εισαγωγείς υδρογονανθράκων – προκειμένου να σταματήσουν να αγοράζουν ενέργεια από τη Ρωσία, με το επιχείρημα πως χρηματοδοτούν έτσι τον πόλεμο που διεξάγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τι συζήτησαν
18:37
Συναγερμός για την εξαφάνιση 20χρονης από το Λαύριο (pic)
18:26
Hellenic Train: Πώς θα κινηθούν τα τρένα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα λόγω των πλημμυρών
18:15
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΤΡΟΛΕΪ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ 18 ΜΗΝΩΝ: Η δύσκολη «εξίσωση» του Κηφισού: Πόσο εφικτή είναι η απαγόρευση φορτηγών - Κλειδί η τροφοδοσία
18:05