ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ένα λάθος στη Μοσούλη θα πυροδοτήσει νέο προσφυγικό κύμα

Τουρκία: Ένα λάθος στη Μοσούλη θα πυροδοτήσει νέο προσφυγικό κύμα
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ένα λάθος αν γίνει στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, από τους μαχητές του ISIS, θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύμα μετανάστευσης χιλιάδων προσφύγων, δήλωσε την Πέμπτη ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Καλίν υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν έχει κάποια "κρυφή ατζέντα" για το Ιράκ και θέλει να επιλύσει την αντιπαράθεσή της με τη Βαγδάτη μέσω του διαλόγου. Ανησυχεί όμως για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ρόλο της κουρδικής πολιτοφυλακής στην επιχείρηση της Μοσούλης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της ιρακινής κυβέρνησης για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βαγδάτης.

Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει "ιστορικά δικαιώματα" στη Μοσούλη, καθώς η πόλη απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορά της. Κοντά στη Μοσούλη, στη βάση Μπασίκα, έχει αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες οι οποίοι εκπαιδεύουν Ιρακινούς εθελοντές σουνίτες εν όψει της στρατιωτικής επιχείρησης.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επιτεθεί με δριμύτητα στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι λέγοντας ότι οι δυο τους "δεν είναι στο ίδιο επίπεδο" και καλώντας τον "να κάτσει στη θέση του" επειδή διαμαρτυρήθηκε για την τουρκική παρουσία στο βόρειο Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει ότι "δεν έχει σημασία τι λέει η ιρακινή κυβέρνηση, η τουρκική παρουσία θα διατηρηθεί".

Το ιρακινό κοινοβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας "δύναμη κατοχής" τα τουρκικά στρατεύματα στην Μπασίκα. Ο Αμπάντι έχει δηλώσει μάλιστα, ότι ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή από την πλευρά του, στήριξε εμμέσως τη Βαγδάτη, αναφέροντας ότι "όλες οι διεθνείς δυνάμεις" που βρίσκονται στο Ιράκ θα πρέπει να δρουν κατόπιν συνεννόησης με την ιρακινή κυβέρνηση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ