ΚΟΣΜΟΣ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών σε καταυλισμό προσφύγων

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών σε καταυλισμό προσφύγων
Επιθέσεις από αντί-Μπαλάκα και πρώην Σελέκα αντάρτες έχουν οδηγήσει σε ευρείες παραβιάσεις των ανθρωπίων δικαιωμάτων και σε μαζικό εκτοπισμό πολιτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA/Dan Schreiber

Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 57 τραυματίστηκαν από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες στην πόλη Κάγα Μπαντόρο (Kaga-Bandoro) της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (Central African Republic), όταν μαχητές της πρώην αντάρτικης οργάνωσης Σελεκά (Séléka) επιτέθηκαν εναντίον εσωτερικά εκτοπισμένων προσφύγων.

Αυτό ανέφερε σήμερα η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic – MINUSCA), τονίζοντας πως οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σκότωσαν δώδεκα από τους επιτιθέμενους.

«Η MINUSCA εκφράζει την λύπη της ότι από τις βίαιες συγκρούσεις σκοτώθηκαν έως τώρα 30 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 57, με την πλειονότητα αυτών να λαμβάνει την κατάλληλη περίθαλψη στις ιατρικές εγκαταστάσεις της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η ανακοίνωση της MINUSCA, που εκδόθηκε μια μέρα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Κάγα Μπαντόρο.

Η βία ξέσπασε έπειτα από τον θάνατο ενός μαχητή της Σελεκά που επιχείρησε με τρεις άλλους μαχητές να κλέψει την ηλεκτρογεννήτρια ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

«Έπειτα από το συμβάν ακολούθησε μια δυσανάλογη αντίδραση μελών της Σελεκά. Εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικά εκτοπισμένων αμάχων», υπογράμμισε η ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που αριθμεί 12.000 μέλη.

Aυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείου Reuters ότι είδε δύο μαχητές της οργάνωσης να μαχαιρώνουν και να σκοτώνουν δύο πρόσφυγες, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Όταν κάποιος προσπάθησε να ανταποδώσει χρησιμοποιώντας ρόπαλο, οι μαχητές άνοιξαν πυρ.

Εκατοντάδες πρόσφυγες τράπηκαν σε φυγή κατευθυνόμενοι προς την βάση των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αντίδραση των κυανόκρανων ήταν άμεση για να απωθήσουν τους επιτιθέμενους, με αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα εξ αυτών», τονίστηκε στην ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Βιρζινί Μπαϊκούα (Virginie Mbaikoua) καταδίκασαν «τις επιθέσεις ενάντια σε εκτοπισμένους και τα αντίποινα με στόχο αμάχους».

Η πρώην γαλλική αποικία έχει βυθιστεί στο χάος με χιλιάδες νεκρούς θρησκευτικής βίας από τον Μάρτιο του 2013 όταν οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ (François Bozizé), προκαλώντας αντίποινα από την χριστιανική πολιτοφυλακή των αντι-Μπαλακά (anti-Balaka).


Διαβάστε επίσης:

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Τουλάχιστον 16 νεκροί στην πρώτη εδώ και χρόνια επιδημία χολέρας

Σε 18 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ζαν Πιερ Μπεμπά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ