ΚΟΣΜΟΣ

Απόλυτη σιγουριά Αμερικανών ότι το αεροπλάνο έπεσε από βόμβα

Απόλυτη σιγουριά Αμερικανών ότι το αεροπλάνο έπεσε από βόμβα
Mostafa El Shemy/Anadolu Agency/Getty Images

Είναι απόλυτα σίγουρες οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι στο ρωσικό αεροσκάφος της Metrojet εξερράγη βόμβα.

Την πληροφορία μεταδίδει το CNN επικαλούμενο ανώτατους διοικητικούς αξιωματούχους της υπηρεσίας, με έναν εξ αυτών να τονίζει ότι το ενδεχόμενο αυτό "είναι 99,9% σίγουρο".

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η απόδειξη για την ύπαρξη βόμβας εδράζεται ως επί τω πλείστον στα στοιχεία που συνέλεξαν Βρετανοί και Αμερικανοί από συνομιλίες, μετά τη συντριβή, μεταξύ μελών του παραρτήματος του ISIS στο Σινά και ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Ράκα.

Τη θέση των Αμερικανών ειδικών υιοθετούν πλέον φαίνεται και οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια της συντριβής στην Αίγυπτο, καθώς μέλος της ομάδας τους μιλώντας στο Reuters επισημαίνει ότι με ποσοστό βεβαιότητας πλέον το 90%, ο θόρυβος που ακούγεται στον καταγραφέα συνομιλιών του πιλοτηρίου οφείλεται σε έκρηξη βόμβας.

Ερωτηθείς να σχολιάσει το υπόλοιπο 10%, ο ίδιος είπε: "Δεν μπορώ να το συζητήσω επί του παρόντος".

Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι δεν πρέπει να "αποκλείουμε καμία υπόθεση" με την υποσημείωσε ωστόσο ότι "η υπόθεση της βομβιστική επίθεσης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη".

"Αντιμετωπίζουμε έναν εξωτερικό εχθρό και έναν εσωτερικό εχθρό, δίκτυα που σίγουρα βρίσκονται στη Συρία και στο Ιράκ και καθημερινά οι μυστικές μας υπηρεσίες συλλαμβάνουν, ανακρίνουν άτομα που μπορεί να συνιστούν κίνδυνο", υποστήριξε ο Βαλς.

Πίσω στην Αγία Πετρούπολη η πρώτη πτήση με τουρίστες

Προσγειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου η πρώτη πτήση με Ρώσους τουρίστες από την Αίγυπτο στο διεθνές αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης.

Το Κρεμλίνο έχει αναστείλει τις πτήσεις από και προς την Αίγυπτο με εξαίρεση αυτές που θα χρειαστούν για τον επαναπατρισμό Ρώσων πολιτών που έχουν αποκλειστεί στη χώρα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης, το αεροσκάφος των αερογραμμών Royal Flight μετέφερε 189 επιβάτες από την πόλη Χουργκάντα ενώ δύο ακόμη πτήσεις από την Χουργκάντα και το παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ αναμένονται να φτάσουν σήμερα.

Η αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής τόνισε πως οι πτήσεις από την Αίγυπτο στην Αγία Πετρούπολη θα συνεχιστούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 12.000 Ρώσοι τουρίστες μόνο από την Αγία Πετρούπολη βρίσκονται στην Αίγυπτο, ενώ σε 80.000 ανέρχεται ο αριθμός όσων υπολογίζεται ότι παραθερίζουν στη χώρα.

Αίγυπτος: Ακούγεται θόρυβος στο τέλος

Εν τω μεταξύ, για "θόρυβο" που ακούγεται "το τελευταίο δευτερόλεπτο" στον καταγραφέα συνομιλιών του πιλοτηρίου ο οποίος όμως δεν επιτρέπει τον καθορισμό της ακριβούς αιτίας που προκάλεσε τη διάλυση του αεροσκάφους της Metrojet έκανε λόγο χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Αιγύπτιος επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών για τη συντριβή.

Οι αρχές της Αιγύπτου εξετάζουν τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ για να εντοπίσουν πιθανές ύποπτες κινήσεις πριν τη μοιραία πτήση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ