ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αφρική στρέφεται η Μέρκελ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Στην Αφρική στρέφεται η Μέρκελ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
REUTERS/Tagaza Djibo

Η Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνει σήμερα μία εργάσιμη εβδομάδα αφιερωμένη στην Αφρική και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συρράξεις και την αθλιότητα.

Η ολοκλήρωση αυτού του διπλωματικού μαραθωνίου, που την έφερε στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Αιθιοπία, γίνεται με τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι σήμερα στο Βερολίνο, αφού προηγήθηκε χθες ο ηγέτης του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί.

Τη στιγμή που η Γερμανία, η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, παραμένει ο νούμερο ένα προορισμός των αιτούντων άσυλο, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της μαζικής εξόδου των αφρικανικών πληθυσμών περνά από τη αύξηση της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες.

Το διακύβευμα είναι σημαντικό για την Άνγκελα Μέρκελ. Μετά από δύο διαδοχικές εκλογικές ήττες, ως τιμωρία για την πολιτική των ανοικτών θυρών που έφερε περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία, η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να κατανοήσει τις διαστάσεις της μεταναστευτικής κρίσης.

Για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, έχει επιδοθεί ένας αγώνας για την συνομολόγηση συμφωνιών με αφρικανικές χώρες αντίστοιχων με τη συμφωνία του Μαρτίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

«Μια αντίστοιχη συμφωνία πρέπει να υπάρξει κατά προτεραιότητα με την Αίγυπτο, αλλά επίσης και με άλλες αφρικανικές χώρες», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο η Άνγκελα Μέρκελ.
Πρόσφατα, επέμεινε στην ανάγκη για μία τέτοια συνεργασία, «διότι η ευημερία των αφρικανικών χωρών είναι προς το συμφέρον των Γερμανών».

«Οι πρόσφυγες βρίσκονται προ των πυλών μας» και η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είχε δηλώσει για τη μαζική εισροή 890.000 προσφύγων το 2015.
Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία ή το Αφγανιστάν, από την Ερυθραία (13.000), τη Νιγηρία (10.000), όπως επίσης το Καμερούν, τη Νιγηρία και το Τσαντ, από τη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Κατά τη διάρκεια της αφρικανικής της περιοδείας τις προηγούμενες ημέρες προειδοποίησε τους υποψήφιους πρόσφυγες και μετανάστες για τους κινδύνους που τους περιμένουν εάν ξεκινήσουν το εγχείρημα: «η διακίνηση ανθρώπων πρέπει να σταματήσει, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο».

«Συχνά, νέοι άνθρωποι καθ΄οδόν προς την Ευρώπη έχουν τελείως εσφαλμένη ιδέα για την Ευρώπη. Ξεκινούν ένα ταξίδι βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει ή εάν θα μπορούν να παραμείνουν», προειδοποίησε.

Μεταναστευτικό σύμφωνο

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο χθες, ο Γερμανός υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε «οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να μεταφέρονται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας στη βόρεια Αφρική».

Για την Καγκελάριο, η διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης περνά από την «σταθεροποίηση των χωρών καταγωγής, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής στη Μάλτα τον περασμένο χρόνο.

Είναι σημαντικό η Αφρική να μην χάσει «τα πιο λαμπρά μυαλά της που είναι αναγκαία στην ανάπτυξη της ηπείρου», επέμεινε κατά την επίσκεψή της στο Μάλι.

Το 2017, η Γερμανία που αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας των 20 θα υποδεχθεί σύνοδο κορυφής για τις επενδύσεις στην Αφρική, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, είπε.

Αλλά στον Νίγηρα, μία από τις βασικές χώρες διέλευσης των μεταναστών, το Βερολίνο υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια 10 εκατομμυρίων και αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ισχνό πακέτο σε σχέση με το «σχέδιο Μάρσαλ» που ζήτησε ο πρόεδρος Μαχαμάντου Ισούφου.

«Το ταξίδι της Μέρκελ ήταν πριν από όλα ένα μήνυμα προς την γερμανική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για να πει " ενεργούμε για να περιορίσουμε την ροή" », σύμφωνα με την Ανέτ Βέμπερ, του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Και η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει ακόμη να πείσει τις Βρυξέλλες για τη χρησιμότητα ενός μεταναστευτικού συμφώνου με την Αφρική: σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel , ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ