ΚΟΣΜΟΣ

Κατέρρευσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα της United Airlines, φόβοι για κυβερνοεπίθεση

Κατέρρευσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα της United Airlines, φόβοι για κυβερνοεπίθεση
Getty Images/ Justin Sullivan

Σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά και ακυρώσεις παρατηρούνται στις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας United Airlines, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης στα συστήματα της εταιρείας.

«Υπάρχει ένα ζήτημα στα συστήματά μας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των πτήσεων», παραδέχθηκε μιλώντας στον Independent εκπρόσωπος της εταιρείας και αφού ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία, πρόσθεσε πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση και να φθάσουν οι επιβάτες στον προορισμό τους το συντομότερο δυνατό.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το είδος του προβλήματος που παρουσιάζουν τα συστήματα της εταιρείας, ούτε για το ποια ακριβώς συστήματα έχουν επηρεαστεί, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι υποψίες ότι μάλλον πρόκειται για επίθεση χάκερ.

Πάντως οι αρμόδιοι είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων και διευκρινίζουν ότι δεν είναι λόγοι ασφαλείας αυτοί που ευθύνονται για τις πολύωρες καθυστερήσεις.

Τα συστήματα της United Airlines, της τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο, μετά την Delta και την American, κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα των πτήσεων να έχει γίνει άνω κάτω, με εκατοντάδες καθυστερήσεις και χιλιάδες επιβάτες να ταλαιπωρούνται στα αεροδρόμια.

Πολλοί από αυτούς εκφράζουν την αγανάκτησή τους μέσω των social media, με τις αναφορές για αναμονή άνω των 60 λεπτών στην ουρά για το check in, αλλά και για πολύωρες καθυστερήσεις αναχωρήσεων των αεροσκαφών ή ματαιώσεις πτήσεων να κατακλύζουν το twitter.

Μάλιστα κάποιοι επιβάτες tweetάρουν ότι βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» μέσα στα αεροσκάφη για περισσότερο από μία ώρα μετά την επιβίβασή τους, με την πτήση να μην αναχωρεί.

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι απόλυτα «εξαρτημένες» από τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσα από τα οποία γίνονται σχεδόν όλες οι λειτουργίες τους, από την έκδοση εισιτηρίων και καρτών επιβίβασης, ως τις υπηρεσίες για τη φόρτωση των αποσκευών και των εμπορευμάτων.

Αν και υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν... με το χέρι όλες οι παραπάνω λειτουργίες, είναι πολύ χρονοβόρο, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των πτήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ