ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Τρομοκρατία και παγκόσμια οικονομία τα κορυφαία ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής των Brics

Ινδία: Τρομοκρατία και παγκόσμια οικονομία τα κορυφαία ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής των Brics
REUTERS/ DANISH SIDDIQUI

Στη Γκόα της Ινδίας λαμβάνει χώρα η φετινή Σύνοδος Κορυφής των Brics, των πέντε κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική), οι οποίες συνιστούν το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η ασφάλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα αποτελέσει κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα της 8ης Συνόδου της «ομάδας των πέντε», ενώ θα συζητηθούν ακόμα και άλλα θέματα ζωτικής σημασίας, όπως η παγκόσμια οικονομία, η οικονομική συνεργασία και το κοινό εμπόριο.

Στην τελική διακήρυξη της Συνόδου αναμένεται να επαναληφθεί, όπως και τις προηγούμενες φορές, η καταδίκη οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας, ωστόσο όπως εκτιμούν διπλωμάτες και αναλυτές, θα αποφύγουν να αποτιμήσουν το φταίξιμο για τις εντάσεις μεταξύ των πυρηνικά οπλισμένων αντιπάλων της Νότιας Ασίας.

2016 10 14T082858Z 759176263 D1AEUGWVPAAC RTRMADP 3 INDIA BRICS

ΠΗΓΗ: REUTERS/ DANISH SIDDIQUI

Για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι, η διεξαγωγή της Συνόδου στην Ινδία συνιστά ευκαιρία προκειμένου να καταδείξει την απειλή που βλέπει στην εθνική ασφάλεια της χώρας του, από τις πρόσφατες συγκρούσεις με το Πακιστάν.

Ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Τζιπίνγκ είναι απίθανο να επιχειρήσει να δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, θέτοντας με τον τρόπο αυτό υπό αμφισβήτηση τη συμμαχία του Πεκίνου με το Πακιστάν.

2016 10 14T082904Z 1738693666 D1AEUGWVPGAA RTRMADP 3 INDIA BRICS

ΠΗΓΗ: REUTERS/ DANISH SIDDIQUI

«Θα συζητήσουμε για την παγκόσμια οικονομική και πολιτική κατάσταση και προφανώς η τρομοκρατία είναι πολύ σημαντικό μέρος αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Amar Sinha.

Οι ηγέτες του Brics θα συζητήσουν τα σχέδια που εκπονήθηκαν από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας της κάθε χώρας, για τη δημιουργία τριών ομάδων εργασίας, οι οποίες θα συνεργαστούν για την κυβερνοασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενεργειακή ασφάλεια, πρόσθεσε ο Sinha.

«Γενικά θα είναι μια αμήχανη συνάντηση κορυφής», ανέφερε στο Reuters ο Shashank Joshi, ανώτερος ερευνητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Υπηρεσιών στο Λονδίνο και πρόσθεσε πως για την Ινδία «η διπλωματική απομόνωση του Πακιστάν θα αποτελεί τον πιο σημαντικό στόχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ