ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία θέλει να επιχειρήσει στη Μοσούλη

Ερντογάν: Η Τουρκία θέλει να επιχειρήσει στη Μοσούλη
REUTERS/Kacper Pempel

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην επιχείρηση που σχεδιάζεται από τις δυνάμεις του συνασπισμού, εναντίον του ISIS στη Μοσούλη καθώς και να εφαρμόσει ένα σχέδιο «Β» αν δεν εγκριθεί η συμμετοχή της Τουρκίας.

Σε ομιλία του στο Ικόνιο που μεταδόθηκε ζωντανά, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα κάνει γνωστή στους διεθνείς εταίρους της μέσα στις επόμενες ημέρες την επιθυμία της να πάρει μέρος στην επιχείρηση του συνασπισμού. Δεν προχώρησε ωστόσο σε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει μια εναλλακτική στρατηγική.

Η χώρα, έχει εμπλακεί σε μια σφοδρή διένεξη με το Ιράκ όσον αφορά το ποιος θα πρέπει να συμμετάσχει στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που αναμένεται να αρχίσει αυτόν τον μήνα.

Η Τουρκία εκφράζει φόβους ότι η χρησιμοποίηση σιιτικών πολιτοφυλακών, στις οποίες έχει βασιστεί στο παρελθόν ο ιρακινός στρατός, θα προκαλέσει διαθρησκευτική αναταραχή καθώς και ένα κύμα προσφύγων. Αντιτίθεται επίσης σε ενδεχόμενο ρόλο των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Επιπλέον, η Τουρκία θεωρεί ότι έχει "ιστορικά δικαιώματα" στη Μοσούλη, καθώς η πόλη απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορά της. Κοντά στη Μοσούλη, στη βάση Μπασίκα, έχει αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες οι οποίοι εκπαιδεύουν Ιρακινούς εθελοντές σουνίτες εν όψει της στρατιωτικής επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ