Ιράκ και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για έργα υδάτινων υποδομών
Ανανεώθηκε:
H πολυσύχναστη περιοχή Εμίνονου, δίπλα στον Κεράτιο Κόλπο στην Κωνσταντινούπολη
(AP Photo/Emrah Gurel)Συμφωνία με το Ιράκ υπέγραψε η Τουρκία, σύμφωνα με την οποία έργα υδάτινων υποδομών, που θα εκτελεστούν από τουρκικές εταιρείες, θα χρηματοδοτηθούν μέσω εσόδων από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου, όπως ανέφερε την Κυριακή (2/11), Τούρκος αξιωματούχος.
Το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τον μηχανισμό υλοποίησης μιας συνεργασίας για το νερό, η οποία είχε αρχικά συναφθεί το 2024. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον ακριβή μηχανισμό.
Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η ιρακινή κυβέρνηση θα δημιουργήσει επιτροπή έργων υδάτινων υποδομών και θα καλέσει τουρκικές εταιρείες να υποβάλουν προσφορές, με την πληρωμή τους να προέρχεται από τα έσοδα των πωλήσεων πετρελαίου προς την Τουρκία.
Ένας Ιρακινός αξιωματούχος υδάτινων πόρων ανέφερε ότι το πρώτο πακέτο έργων περιλαμβάνει τρεις φράκτες για συλλογή υδάτων και τρεις πρωτοβουλίες αποκατάστασης γης.
Η αρχική συμφωνία - πλαίσιο για το νερό υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2024, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βαγδάτη, γεγονός που σηματοδότησε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από χρόνια έντασης.
Η έλλειψη υδάτινων πόρων στο Ιράκ αποτελεί διαχρονικό ζήτημα, καθώς περίπου το 70% των υδάτων της χώρας προέρχεται από γειτονικές χώρες, κυρίως μέσω των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, που πηγάζουν στην Τουρκία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τουρκία: 550.000 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα τους μετά την πτώση του Άσαντ
Γάζα: Η Τουρκία οργάνωσε συνάντηση ΥΠΕΞ μουσουλμανικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη
Κομισιόν για συμμετοχή Τουρκίας στο SAFE: Δεν υπάρχει σύσταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
SPONSORED
Με μουσική και εικόνες «ταξιδεύει» τον Μάιο στην πόλη το Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων - Το πρόγραμμα
12:36
Βρετανία: Αθωώθηκε η πρώην αντιπρόεδρος Άντζελα Ρέινερ - Ανοίγει ο δρόμος για διαδοχή του Στάρμερ
12:34
Επιστολή 10 πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ με βολές κατά Μητσοτάκη
12:31
Ανάφη: Μια αντλία πυρόσβεσης, ένα σχολείο και το μήνυμα ότι τα ακριτικά νησιά δεν είναι μόνα
12:30