Τυφώνας Καλμάγκι: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Φιλιππίνες – Τουλάχιστον 140 νεκροί
Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα ερείπια των σπιτιών τους μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Καλμάγκι στις κοινότητες κατά μήκος του ποταμού Mananga στην πόλη Talisay, στην επαρχία Cebu, στις κεντρικές Φιλιππίνες, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025.
AP Photo/Jacqueline HernandezΣτους 140 νεκρούς και στους 127 αγνοούμενους έχει ανέλθει ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Καλμάγκι στις Φιλιππίνες, με τους αριθμούς να αυξάνονται συνεχώς, την ώρα που η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του ακραίου καιρικού φαινομένου, που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και πλέον κινείται προς το Βιετνάμ.
Η εθνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει επιβεβαιώσει 114 θανάτους, στους οποίους προστίθενται άλλοι 28 που καταγράφτηκαν από τις αρχές στην επαρχία Τσεμπού, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους της νοτιοανατολικής Ασίας.
Ολόκληρες πόλεις της επαρχίας αυτής, που υπέστη το πιο σκληρό χτύπημα, έχουν πλημμυρίσει, με κατοίκους να ανεβαίνουν σε οροφές για να σωθούν από τα λασπερά νερά που παρέσυραν οχήματα, φορτηγά, πελώρια εμπορευματοκιβώτια...
Ο τυφώνας κατέφτασε στο αρχιπέλαγος από ανατολική κατεύθυνση τη Δευτέρα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας), κινούμενος πάνω από το έδαφος στο επίπεδο της επαρχίας των νησιών Ντιναγάτ, μέρος του αρχιπελάγους Βισάγιας, με ανέμους που έφθαναν ως ακόμη και τα 205 χ.α.ώ., σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων, προτού διασχίσει τη χώρα προς δυτική κατεύθυνση. Πλέον κατευθύνεται στο Βιετνάμ, όπου αναμένεται να φθάσει το βράδυ (τοπική ώρα), κατά μετεωρολογικές προβλέψεις.

Κάτοικοι περπατούν ανάμεσα στα συντρίμμια κατά μήκος της ακτής, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Καλμάγκι στις κοινότητες της πόλης Talisay, στην επαρχία Τσεμπου, στις κεντρικές Φιλιππίνες, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025.
AP Photo/Jacqueline HernandezΣχεδόν 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους προληπτικά διότι βρίσκονταν σε περιοχές από όπου προβλεπόταν να περάσει ο τυφώνας.
Κάθε χρόνο κάπου είκοσι καταιγίδες ή τυφώνες πλήττουν ή πλησιάζουν τις Φιλιππίνες. Οι πιο φτωχές περιοχές του αρχιπελάγους είναι κατά κανόνα αυτές που υφίστανται τα πιο σκληρά πλήγματα.

Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα ερείπια των σπιτιών τους μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Καλμάγκι στις κοινότητες κατά μήκος του ποταμού Mananga στην πόλη Talisay, στην επαρχία Τσεμπου, στις κεντρικές Φιλιππίνες, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025.
AP Photo/Jacqueline HernandezSPONSORED
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματήσουμε να πίνουμε καφέ για δύο εβδομάδες
09:00
Δεύτερη αινιγματική ανάρτηση Τσίπρα - Ένα βήμα πριν την ανακοίνωση κόμματος
08:55
Eurovision 2026: Με ελληνική «υπογραφή» το τραγούδι της Βουλγαρίας που κατέκτησε την πρώτη θέση
08:49
Ξεκινούν αύριο οι εξετάσεις στα Λύκεια - Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες
08:40