ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα SOS από επιστήμονες: «Πεθαίνει» ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (pic)

Σήμα SOS από επιστήμονες: «Πεθαίνει» ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (pic)
Climate Counsil

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μετά από χρόνια διάβρωσης των περιβαλλοντολόγων συνθηκών στον βυθό της θάλασσας.

Τα μαγευτικά κοράλλια, «χτυπήθηκαν» από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού με αποτέλεσμα να ασθενήσουν σε βαθμό που δεν υπήρχε σωτηρία.

Εδώ και τέσσερις μήνες έρευνες από αέρα και θάλασσα έδειξαν ότι το «bleaching», όπως ονομάζεται η ασθένεια που παρουσιάζουν τα κοράλλια από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, έχει σκοτώσει περισσότερο από το 35% του συνολικού πληθυσμού τους στο Μεγάλο Ύφαλο.

Ο Τιμ Φλάνερι, σύμβουλος κλίματος και μέλος της ομάδας που έκανε έρευνες στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό 54 χιλιόμετρα μακριά από το Πορτ Ντάγκαλας, τονίζει:

«Θέλαμε να δούμε πόσο είχε βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά τα κοράλλια που είχαν χτυπηθεί από το ‘bleaching’ πριν λίγους μήνες έχουν στην πλειονότητα τους χαθεί».

Η καταστροφή στον ύφαλο δεν σταμάτα εκεί όμως, καθώς, σύμφωνα με τον Φλάνερι, «πέρα από την μεγάλη ζημιά που είχε προκαλέσει η ασθένεια, πολλά λευκά κοράλλια απεβίωσαν μετά από επιθέσεις αστεριών». Τα κοράλλια όπως επισημαίνει δεν μπορούσαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Τα εναπομείναντα θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Ο Λέσλι Χιους, του Πανεπιστημίου του Μακουάρι, έχει εντοπίσει εξάπλωση της ασθένειας πέρα από τα λευκά κοράλλια όμως.

coral bleaching

«Δεν βλέπουμε πολλά λευκά κοράλλια πια», λέει. «Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως πολλά από τα κοράλλια έχουν χαθεί και καλυφθεί από φύκια. Υπάρχουν πράσινα και καφέ φύκια σε πολλά κοράλλια».

Οι καταστροφές στον Ύφαλο έχουν επηρεάσει και τη ζωή στον βυθό, σύμφωνα με τον καθηγητή Χιους.

«Η σύσταση των ψαριών έχει αλλάξει». «Υπάρχουν ακόμη πολλά ψάρια που τρώνε φύκια και τα πάνε εξαιρετικά. Όμως άλλα ψάρια που τρέφονται από κοράλλια, έχουν εξαφανιστεί».

Τα κοράλλια μπορούν να επανέλθουν από το «bleaching», αλλά δύσκολα περιστατικά χρειάζονται δεκαετίες για να επιστρέψουν στην παλιά τους δόξα.

Η ασθένεια δεν έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση στον Ύφαλο πάντως. Ο Τζον Ράμνεϊ, τουριστικός πράκτορας, επισκέπτεται την περιοχή εδώ και δεκαπέντε χρόνια και αντιλαμβάνεται το αντίκτυπο της καταστροφής. Αλλά δεν γίνεται το ίδιο και με τους τουρίστες.

«Μπορώ να καταλάβω πότε ο Ύφαλος είναι 100% υγιής, που έχει πεθάνει το 40% και που το 20%», λέει.

«Η εμπειρία είναι ακόμη θαυμάσια, αλλά οι τουρίστες δεν γνωρίζουν τι βλέπουν. Δεν ξέρουν πως θα έπρεπε να είναι αυτό που έχουν μπροστά τους».

Το αισιόδοξο μήνυμα από τους ειδικούς είναι ότι άλλα μέρη του Υφάλου, ειδικά στη βόρεια πλευρά του δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και θα επανέλθουν στην κανονικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ