ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Άνοιξε ένα ειρηνευτικό μονοπάτι στη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ

Συρία: Άνοιξε ένα ειρηνευτικό μονοπάτι στη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ
REUTERS/Jean-Christophe Bott

Με τα βλέμματα στραμμένα στη Συρία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λωζάνη η συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Πέραν των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί των Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ιράν, του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως έχει ανοίξει ένα ειρηνευτικό μονοπάτι για τη Συρία, συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση που προηγήθηκε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει πως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για την συνάντηση του Σαββάτου, ενώ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επισημάνει στους δημοσιογράφους να μην περιμένουν κάποια μεγάλης σημασίας ανακοίνωση στο τέλος της ημέρας.

«(Η συμφωνία για την κατάπαυση πυρός στη Συρία) πρόκειται να είναι μια δύσκολη μάχη», είχε πει χαρακτηριστικά ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στη Λωζάνη δεν υπήρξε κάποιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις για το Συριακό θα συνεχιστούν την Κυριακή στο Λονδίνο.

Ένας διπλωμάτης αναφέρει στο Reuters, ότι η συνάντηση στη Λωζάνη φάνηκε να είναι κάπως απροετοίμαστη και αόριστη στους στόχους της, καθώς και ο κατάλογος των προσκεκλημένων δεν είχε ξεκαθαριστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Όπως είπε:

Εάν υπάρξει συμφωνία για το Χαλέπι, κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει και ορισμένες αρμοδιότητες. Η Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και το Ιράν να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Δαμασκό. Αυτά είναι σημαντικά πράγματα ώστε να συμφωνηθούν σε μόλις μισή μέρα.

Πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο Τζον Κέρι είχε ιδιωτική επικοινωνία με τον Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ συναντώνται για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας στο Χαλέπι που είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι ωθήσει τη Ρωσία σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός ενώ η Μόσχα επιδιώκει στο διαχωρισμό σε μετριοπαθής διαχωρισμό της αντιπολίτευσης από τις ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ