ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνα απόλυτης καταστροφής στην Αϊτή

Εικόνα απόλυτης καταστροφής στην Αϊτή
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Επίσκεψη στην Αϊτή, που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Μάθιου, πραγματοποίησε χθες, Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και έκανε λόγο για «απόλυτη καταστροφή».

Δήλωσε απογοητευμένος από την έλλειψη κινητοποίησης των διεθνών δωρητών τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαι απογοητευμένος από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (...) Καλώ τους σημαντικούς δωρητές να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας».

Η Αϊτή δεν είχε καταφέρει να επουλώσει τις πληγές της από τον «φονικό» σεισμό του 2010, όμως δέχθηκε ακόμη ένα χτύπημα από τη φύση.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον μεταβατικό πρόεδρο της Αϊτής Ζοσελέρμ Πριβέρ ο ΓΓ δήλωσε: «Γνωρίζω ότι υπάρχει κάποια κούραση από πλευράς ορισμένων χωρών, όμως η σημερινή κατάσταση, η καταστροφή η οποία έπληξε αυτή τη χώρα είναι απερίγραπτη».

Ο ΟΗΕ έκανε τη Δευτέρα επείγουσα έκκληση να συγκεντρωθούν συνολικά 120 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων. Συνολικά 175.500 άνθρωποι βρίσκονται σε προσωρινά καταλύματα.

Η αντίδραση των διεθνών δωρητών δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για νέα χρηματοδότηση της Αϊτής όμως, καθώς έχει συγκεντρωθεί μόλις το 13% του ποσού.

Πέραν των καταστροφών κατοικιών και καλλιεργειών, οι αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας εξαιτίας των πλημμυρών και της έλλειψης πρόσβασης σε πόσιμο νερό και υποδομών υγιεινής στις πληγείσες περιοχές.

Από τον Οκτώβριο του 2010 η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με μια συνεχώς επανερχόμενη επιδημία χολέρας – μιας ασθένειας που έφεραν στη χώρα κυανόκρανοι από το Νεπάλ – η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Αϊτή ένα εκατομμύριο δόσεις ενός εμβολίου για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της επιδημίας.

Στα μέσα του Αυγούστου ο ΟΗΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έχει «ηθική ευθύνη» έναντι των θυμάτων της επιδημίας χολέρας και ανακοίνωσε ότι θα τους προσφέρει «υλική βοήθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ