ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη Times: Ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε για το Bremain και στήριζε το Brexit

Αποκάλυψη Times: Ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε για το Bremain και στήριζε το Brexit
REUTERS

Ένα άρθρο υπέρ της ΕΕ, το οποίο συνέταξε ο Μπόρις Τζόνσον, λίγες ημέρες μόνο προτού αλλάξει άρδην άποψη και γίνει ο βασικός υπέρμαχος της καμπάνιας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσίευσαν σήμερα οι Sunday Times.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, στο συγκεκριμένο άρθρο αυτό, που έμεινε τελικά στο συρτάρι, ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας γράφει πως η παραμονή στην ΕΕ θα ήταν «ευλογία για την Ευρώπη και τον κόσμο».

Προειδοποιεί ότι ένα Brexit κινδυνεύει να προκαλέσει "οικονομικό σοκ" και να οδηγήσει σε "διάσπαση" της Βρετανίας, σε αυτό το άρθρο που δεν δημοσιεύθηκε ποτέ αποκαλύπτεται όμως σε βιβλίο που εξέδωσε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ των Sunday Times, Τιμ Σίπμαν, με τίτλο "All Out War: the Full Story of How Brexit Sank Britain's Political Class".

Η συμβολή της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ «φαίνεται μάλλον μικρή, αν λάβει κανείς υπόψη τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η απεριόριστη πρόσβαση σε μια ενιαία αγορά που βρίσκεται στο κατώφλι μας», γράφει ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου.

«Γιατί είμαστε τόσο αποφασισμένοι να της γυρίσουμε την πλάτη; Ρωτήστε τον εαυτό σας: παρ' όλες τις ελλείψεις και τις διαψεύσεις της, θέλετε πράγματι το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ;» διερωτάται.

Το άρθρο αυτό, την ύπαρξη του οποίου είχε παραδεχθεί ο Τζόνσον, χωρίς ποτέ να αποκαλύψει το περιεχόμενό του, γράφτηκε μόλις δύο ημέρες πριν προειδοποιήσει τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι επρόκειτο να προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Brexit.

Ο Τζόνσον έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο μαζί με ένα δεύτερο, στο οποίο συνηγορούσε υπέρ του Brexit και δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου στην Daily Telegraph.

Η μεταστροφή του "BoJo" θεωρείται σημείο καμπής στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο οποίο το 52% των Βρετανών τάχθηκαν υπέρ του διαζυγίου με τις Βρυξέλλες.

Πηγές που πρόσκεινται στον Τζόνσον δήλωσαν σήμερα πως είχε γράψει το άρθρο υπέρ της ΕΕ μόνο και μόνο για να αναπτύξει τη σκέψη του και ότι συνειδητοποίησε αμέσως ότι τα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής δεν ήταν αρκετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ