ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης
REUTERS/Ari Jalal

Για να εξαπολύσουν την τελική επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, προετοιμάζονται οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ιράκ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράζει την ελπίδα του ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα πράξουν το καλύτερο προκειμένου ν' αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της πόλης.

Πριν ξημερώσει ο στρατός του Ιράκ προχώρησε σε από αέρος διανομή δεκάδων χιλιάδων φυλλαδίων στη Μοσούλη, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση στη Βαγδάτη.

Τα μηνύματα στα φυλλάδια διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι οι μονάδες του στρατού που θα προωθούνται προς αυτήν, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές δε θα έχουν ως στόχο τους “αμάχους,” ενώ τα φυλλάδια συνιστούσαν στον πληθυσμό να αποφύγει περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που είναι η τελευταία πόλη στο Ιράκ η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, είναι ενδεχόμενο να αρχίσει μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με Ιρακινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, την Κυριακή, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ιράκ άρχισαν εντατικούς βομβαρδισμούς με πυροβολικό στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους, καθώς προετοιμάζονται για να εξαπολύσουν την τελική επιχείρηση με στόχο την απελευθέρωση της πόλης.

Την ίδια ώρα, αντάρτες στη Συρία με την υποστήριξη της Τουρκίας κατέλαβαν το συμβολικής σημασίας προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, Νταμπίκ, απ' όπου οι τζιχαντιστές υπόσχονταν ότι θα ξεκινήσει η τελική μάχη κατά της Δύσης, η οποία θα είχε διαστάσεις “αποκάλυψης.”

Η ήττα των τζιχαντιστών στο Νταμπίκ, το οποίο είχε κεντρικό ρόλο στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, υπογραμμίζει την πορεία παρακμής των τζιχαντιστών μέσα στο 2016, χρονιά κατά την οποία υπέστησαν σοβαρές ήττες τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ, ενώ έχασαν μια σειρά σημαντικών ηγετικών στελεχών, από τις στοχευμένες επιθέσεις των ΗΠΑ, με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις για τους τζιχαντιστές σημειώνονται στη Συρία, ενώ στο Ιράκ έχουν δρομολογηθεί οι τελικές προετοιμασίες για την έναρξη των χερσαίων και εναέριων επιθέσεων ανακατάληψης της Μοσούλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ