ΚΟΣΜΟΣ

Πολιορκία Χαλέπι: ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν τη Μόσχα για νέες κυρώσεις

Πολιορκία Χαλέπι: ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν τη Μόσχα για νέες κυρώσεις
REUTERS/JUSTIN TALLIS

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησαν την Κυριακή, ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Συρίας και της Ρωσίας εξαιτίας της πολιορκίας του Χαλεπίου.

«Εξετάζουμε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποκλείσει καμία επιλογή μέχρι στιγμής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έπειτα από την ολοκλήρωση συνεδρίασης με θέμα τη Συρία.

Η συνάντηση έγινε την Κυριακή στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και μεσανατολικών χωρών που υποστηρίζουν τις αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επιπλέον ότι το χρέος του είναι να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα.

«Συζητούμε όλους του μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά δεν βλέπω πουθενά στην Ευρώπη μεγάλη όρεξη για κήρυξη πολέμου», πρόσθεσε μετά τις συνομιλίες. «Δεν νομίζω ότι τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών είναι έτοιμα να κηρύξουν πόλεμο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ότι προτάθηκε «σειρά μέτρων», ανάμεσά τους και «επιπλέον μέτρα κατά του καθεστώτος και των υποστηρικτών του». «Αυτά τα μέτρα θα πλήξουν τους δράστες των εγκλημάτων αυτών», προειδοποίησε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς κατά του Χαλεπίου «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ενώ ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τη Μόσχα να δείξει οίκτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ