Ζελένσκι: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους πάνω στο αμερικανικό σχέδιο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
AP Photo/Andrea RosaΟ Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους του πάνω στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση με την οποία η Ουκρανία θα ενισχύεται και δεν θα αποδυναμώνεται.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής Crimean Platform, που διεξάγεται στη Σουηδία, ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι κρίσιμης σημασίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι κόκκινες γραμμές του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου παραμένουν οι ίδιες και αφορούν την αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών, τον περιορισμό στον αριθμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και τους περιορισμούς στις μελλοντικές συμμαχίες τις οποίες θα μπορεί να συνάψει η Ουκρανία.
Η Ουκρανία επιμένει σε αυτές τις θέσεις εδώ και καιρό, αν και έρχονται σε αντίθεση με το αμερικανικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα.
Μιλώντας επίσης στο Crimean Platform ο Ρουσλάν Στεφαντσούκ επεσήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελεί μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που θα λάβει η χώρα και να περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
CNNi: Σιγή ιχθύος από το Κρεμλίνο ενώ οι ΗΠΑ αναφέρουν πρόοδο στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς
Reuters: Στο τραπέζι πιθανή συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ στην Ουάσιγκτον τις επόμενες μέρες
Εύβοια: Μαθήτρια τραυματίστηκε μετά από πτώση φωτιστικού σε σχολική τάξη
17:03
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη ενισχύει την Ουκρανία με επιπλέον 1,4 δις ευρώ
16:54
Αύξηση σχεδόν 45% στην ασφάλιση οχημάτων λόγω των φυσικών καταστροφών
16:49
Πόσο εύκολο είναι να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και ο ρόλος του Ρούμπιο
16:46