Εκπτώσεις στο πετρέλαιο προς την Ινδία προσφέρει η Ρωσία μετά τις αμερικανικές κυρώσεις
Πετρελαϊκή εγκατάσταση
AP Photo/Amr NabilΗ Ινδία επωφελείται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Ρωσία και αποκτά το φθηνότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο εδώ και δύο χρόνια. Η Μόσχα αναγκάζεται να μειώσει τις τιμές για να παραμείνει στην αγορά.
Οι τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals έχουν μειωθεί απότομα και η Ινδία θα μπορούσε να επαναλάβει εν μέρει τις αγορές από μη κυρωμένους προμηθευτές, αφού οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν παραλύσει την παραδοσιακή ροή ρωσικού πετρελαίου στην υποήπειρο.
Τα ινδικά διυλιστήρια λαμβάνουν τώρα προσφορές «με έκπτωση έως και 7 δολάρια ανά βαρέλι στο Dated Brent», το διεθνές σημείο αναφοράς για την παράδοση spot. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, η τρέχουσα τιμή είναι η χαμηλότερη εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Η έκπτωση είναι σχεδόν διπλάσια από την περίοδο πριν από τις κυρώσεις, όταν «η έκπτωση στα Urals ήταν περίπου 3 δολάρια ανά βαρέλι».
Η Ινδία αναζητά πετρέλαιο από μη κυρωμένους προμηθευτές
Μετά τις κυρώσεις κατά της Rosneft και της Lukoil, ο όγκος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μειώθηκε απότομα. Ως αποτέλεσμα, τα ινδικά διυλιστήρια άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές πηγές, κυρίως στη Μέση Ανατολή. Αλλά οι νέες συνθήκες της αγοράς φαίνεται να αλλάζουν γρήγορα τον τόνο.
«Ορισμένα διυλιστήρια είναι πλέον πρόθυμα να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο από πωλητές που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», ανέφεραν οι πηγές. Το πρόβλημα είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα: μόνο «το ένα πέμπτο των προσφερόμενων φορτίων προέρχεται από οντότητες που δεν βρίσκονται στη μαύρη λίστα». Με άλλα λόγια, τα ινδικά διυλιστήρια έχουν πολύ λίγες ασφαλείς επιλογές από τις οποίες μπορούν να αγοράσουν χωρίς τον κίνδυνο παραβίασης των κυρώσεων.
Η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει την αγορά της
Οι παγκόσμιες μεταβολές της αγοράς ασκούν πίεση στη Μόσχα. Η Ρωσία προσπαθεί να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς της στην Ασία, τη μόνη περιοχή όπου οι εξαγωγές της έχουν παραμείνει σταθερές από την εισβολή στην Ουκρανία. Οι πιο επιθετικές περικοπές υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να αντισταθμίσει γρήγορα την απώλεια βασικών πελατών. Η Μόσχα θέλει επίσης να αποτρέψει μια διαρκή επανατοποθέτηση των ινδικών διυλιστηρίων σε ανταγωνιστικούς παραγωγούς.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση της οροσειράς των Ουραλίων, η οποία μεταφέρεται κυρίως από τα δυτικά λιμάνια της χώρας, σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική και κατακερματισμένη αγορά.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ινδία: Ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας σταματά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Επαναλειτουργεί το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ μετά την ουκρανική επίθεση
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο επισημαίνει αδυναμίες στο πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης
23:59
Ο ισραηλινός στρατός απειλεί με κατεδάφιση 25 πολυκατοικίες σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη
23:54
Ηλικιωμένες Ρομά προσπάθησαν να περάσουν κοκαΐνη, χάπια και κάνναβη στις φυλακές Χανίων
23:49
Το ρωσικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την ένοπλη επίθεση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
23:44