ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντική πρόοδος στη συνεργασία των BRICS διαπιστώθηκε κατά την όγδοη σύνοδο κορυφής της Γκόα

Σημαντική πρόοδος στη συνεργασία των BRICS διαπιστώθηκε κατά την όγδοη σύνοδο κορυφής της Γκόα
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τέμερ, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ και ομόλογός του της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια της 8ης Συνόδου των BRICS στο Μπεναουλίμ (Benaulim) και την Πρωτοβουλία του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυτομεακή Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (Bay of Bengal -Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation – BIMSTEC) στο Καβελόσιμ (Cavelossim) του δυτικού κρατιδίου της Γκόα στην Ινδία, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Danish Siddiqui

Με την έκδοση κοινής διακήρυξης και την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας και μνημονίων κατανόησης ( MoUs) ολοκληρώθηκε η 8η σύνοδος κορυφής της ομάδας των χωρών BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής), που πραγματοποιήθηκε στην Γκόα (Goa) της Ινδίας.

Η σύνοδος είχε θέμα «Δημιουργία των κατάλληλων, χωρίς αποκλεισμούς, συλλογικών λύσεων» και σηματοδότησε την 10η επέτειο του μηχανισμού συνεργασίας των BRICS.

Αν και βρέθηκαν αντιμέτωπες με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την οικονομική επιβράδυνση που ακολούθησε, οι πέντε χώρες κατάφεραν αξιοσημείωτα επιτεύγματα την τελευταία δεκαετία. Για την επερχόμενη δεκαετία, οι ηγέτες των χωρών της ομάδας BRICS τόνισαν στη διακήρυξη της Γκόα την αποφασιστικότητά τους να παγιώσουν την εμπιστοσύνη και να δράσουν από κοινού για την ανάπτυξη.

Η διακήρυξη της Γκόα εξέτασε την πρόοδο που έγινε από την περυσινή σύνοδο κορυφής στη Ρωσία, ιδιαίτερα την πρόοδο αναφορικά με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank, NDB) και την έναρξη της συμφωνίας συναλλαγματικών διαθεσίμων (Contingent Reserve Arrangement, CRA).

Σύμφωνα με έκθεση του προέδρου της NDB Κουνταπούρ Βαμάν Καμάθ (Kundapur Vaman Kamath), έχει εγκριθεί η πρώτη δέσμη των δανείων της τράπεζας για επενδυτικά σχέδια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις χώρες BRICS.

Εξετάζεται, επίσης, η πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου της στην Αφρική, ενώ εκδόθηκε η πρώτη ομάδα πράσινων ομολόγων σε ρενμίνμπι (γιουάν) και έχει ξεκινήσει η συμφωνία για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Ο μηχανισμός οικονομικής συνεργασίας παγιώθηκε τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συνεργασίας των BRICS στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την προώθηση του εμπορίου και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι πέντε χώρες της ομάδας BRICS συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλισης και της αντασφάλισης, της φορολογικής μεταρρύθμισης και των τελωνείων, καθώς και να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης των BRICS που θα βασίζεται σε ανεξάρτητες και προσανατολισμένες στην αγορά αρχές.

Οι χώρες BRICS έκαναν σημαντική πρόοδο στους τομείς της γεωργίας, της τεχνολογίας πληροφορικής, τη διαχείρισης καταστροφών, της διατήρησης του περιβάλλοντος, της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, της νεολαίας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού.

Παρά τα προβλήματα από την υποτονική ανάκαμψη μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα πλήγματα που δέχεται η παγκοσμιοποίηση, οι ηγέτες των BRICS δεσμεύθηκαν να παγιώσουν την εμπιστοσύνη και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις για να επιδιώξουν κοινή ανάπτυξη.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping) πρότεινε όπως οι χώρες BRICS προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και νέα πρότυπα ανάπτυξης και δημιουργήσουν μία ανοικτή οικονομία.

Προειδοποιώντας για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, ο πρόεδρος Σι είπε ότι οι χώρες BRICS πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο άνοιγμα και τη διεθνή συνεργασία, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, της χρηματοπιστωτικής κυκλοφορίας, της σύνδεσης των υποδομών και τις ανταλλαγές προσώπων.

Goa five hands 2016 10 16T074958Z 323345988 S1BEUHGNTEAB RTRMADP 3 INDIA BRICS

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τέμερ (Michel Temer), ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin), ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi), ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ και ομόλογός του της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα (Jacob Zuma) φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια της 8ης Συνόδου των BRICS στο Μπεναουλίμ (Benaulim), του δυτικού κρατιδίου της Γκόα στην Ινδία, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Danish Siddiqui

ΔΗΜΟΦΙΛΗ