ΚΟΣΜΟΣ

Οι Έλληνες καλύτεροι μαθητές του Χάρβαρντ

Οι Έλληνες καλύτεροι μαθητές του Χάρβαρντ

Η μνήμη του καθηγητή Νίκου Παναγιωτάκη, διαπρεπούς βυζαντινολόγου και επιφανούς κρητολόγου, τιμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια μιας σεμνής τελετής από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κατά την εκδήλωση, ο κεντρικός ομιλητής, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Στέφανος Τραχανάς, ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα σε αριθμό διαδικτυακών φοιτητών του Χάρβαρντ, τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών, δηλαδή με κριτήριο τον αριθμό εγγραφέντων φοιτητών ανά εκατομμύριο κατοίκων της χώρας προέλευσης.

Ο κ. Τραχανάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα: η εκπαίδευση στο σταυροδρόμι», είπε ακόμα ότι η χώρας μας έχει το υψηλότερο στον κόσμο ποσοστό επιτυχούς ολοκλήρωσης μαθημάτων, με 13,6% των εγγραφόμενων στα μαθήματα, να κατορθώνουν να τα ολοκληρώνουν και να παίρνουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, ενώ ο διεθνής μέσος όρος είναι μόλις 4,3% και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, στον χαιρετισμό του εξήρε την πολύπλευρη προσφορά του Νίκου Παναγιωτάκη στον τόπο. «Ο Νίκος Παναγιωτάκης αποτελεί πάντα μια μορφή που με το έργο της εξακολουθεί να φωτίζει το παρόν μας. Μια μοναδική παρουσία στον πολιτισμό της Κρήτης και γενικότερα της χώρας μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος να σημειωθεί, ότι τον βασικό ομιλητή παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξης Καλοκαιρινός, ενώ για τον Νίκο Παναγιωτάκη μίλησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας και ο καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέφανος Κακλαμάνης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, προσέφερε σε όλους τους ομιλητές αναμνηστικά δώρα εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ