ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ στις 11 Δεκεμβρίου

Βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ στις 11 Δεκεμβρίου
Την άνοιξη του 2016 οργανώθηκαν στα Σκόπια διαδηλώσεις, σε ένα κίνημα που η αντιπολίτευση αποκαλούσε "η επανάσταση των χρωμάτων" γιατί οι συμμετέχοντες έριχναν μπογιές στα κτίρια και τα μνημεία της πόλης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/GEORGI LICOVSKI

Στις 11 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ οι οποίες έχουν ήδη αναβληθεί δύο φορές.

Στις εκλογές θα συμμετάσχουν και τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τράικο Βελιακόφσκι. Το κοινοβούλιο διαλύθηκε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, αφού ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2017 που προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,3% και έλλειμμα μικρότερο του 3%.

Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Απρίλιο, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες (SDSM), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είχαν διαμηνύσει τότε ότι σκοπεύουν να τις μποϊκοτάρουν υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη δίκαιη διεξαγωγή τους. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε επίσης διαφθορά, επιρρίπτοντας ευθύνες στο κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η ΠΓΔΜ αντιμετωπίζει πολιτική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια. Η κρίση ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον Γκρούεφσκι (σ.σ. την εποχή εκείνη ήταν πρωθυπουργός) και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ότι παρακολουθούσαν παράνομα περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ