Παραιτήθηκε η Μογκερίνι από επικεφαλής του Κολλεγίου της Ευρώπης
H Φερντερίκα Μογκερίνι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
AP Photo/Jean-Francois BadiasΑπό τη θέση της πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης παραιτήθηκε η Φεντερίκα Μογκερίνι, αφού κατονομάστηκε ως ύποπτη σε έρευνα για απάτη και φερόμενη ευνοϊκή μεταχείριση σε πρόγραμμα εκπαίδευσης διπλωματών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε την αποχώρησή της μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κολλεγίου.
Τι ανέφερε σε γραπτή δήλωση
Σε γραπτή δήλωσή της, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η Μογκερίνι ανέφερε: «Σε συμφωνία με την ύψιστη αυστηρότητα και δικαιοσύνη με τις οποίες άσκησα πάντοτε τα καθήκοντά μου, αποφάσισα σήμερα να παραιτηθώ από τη θέση της πρύτανη».
Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Στέφανο Σαννίνο, ανώτατου στελέχους της ΕΕ, ότι θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, αφού και ο ίδιος κατονομάστηκε ως ύποπτος στην ίδια έρευνα. Ο Σαννίνο είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο.
Πού επικεντρώνεται η έρευνα
Η έρευνα, που διεξάγεται από τον εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικεντρώνεται σε συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους που ανατέθηκε στο Κολλέγιο της Ευρώπης στο πλαίσιο διαγωνισμού για τη δημιουργία νέας ακαδημίας εκπαίδευσης νέων εθνικών διπλωματών και στελεχών της ΕΕ για μελλοντικούς ρόλους εκπροσώπησης της Ευρώπης στο εξωτερικό.
Οι εισαγγελικές αρχές υποψιάζονται ότι, την περίοδο 2021–2022, το Κολλέγιο της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία μπορεί να συνεργάστηκαν προκειμένου να κατευθύνουν παρατύπως κοινοτικά κονδύλια προς το συγκεκριμένο έργο, μεταξύ άλλων φέροντας να παρέχουν στο Κολλέγιο εκ των προτέρων γνώση για τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός είχε τυπικά ανοίξει σε πανεπιστήμια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης»
Παρά το βάρος των υποψιών, η Μογκερίνι παραμένει τεκμηρίως αθώα όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε δήλωσή της μετά την αποφυλάκισή της ανέφερε: «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης και εμπιστεύομαι ότι η ορθότητα των ενεργειών του Κολλεγίου θα διαπιστωθεί», προσθέτοντας ότι θα προσφέρει «πλήρη συνεργασία προς τις αρχές».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η πρώτη αντίδραση της Μογκερίνι μετά τις κατηγορίες για απάτη στην ΕΕ: «Θα συνεργαστώ με τις Αρχές»
Αποχωρεί από την Κομισιόν ο Στέφανο Σανίνο που συνελήφθη μαζί με την Μογκερίνι για απάτη
Κυβερνητική κρίση στη Μολδαβία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μουντεάνου
12:20
Χαμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: «Μπορεί να οπλίζετε το χέρι κάποιου τρελού» - «Αφήστε τα εμφυλιοπολεμικά»
12:15
Χαλάνδρι: Κλινικά νεκρός ο 17χρονος που έπεσε από μπαλκόνι-Συνελήφθη 37χρονος που του πούλησε αλκοόλ
12:10
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι Μελάς και Ρέππα - Αναβάθμιση της κατηγορίας για υπεξαγωγή εγγράφου
12:06