ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel: Κίνδυνος κατάρρευσης της προσφυγικής συμφωνίας

Der Spiegel: Κίνδυνος κατάρρευσης της προσφυγικής συμφωνίας
EUROKINISSI

Την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φτάνει στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες, καταγράφει δημοσίευμα του Der Spiegel, το οποίο βασίζεται σε ανταπόκριση συνεργάτη του από την Ελλάδα. 

«Υπό το βάρος των προσφύγων, οι υποδομές στη Μυτιλήνη και τα άλλα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το μοντέλο της Ευρώπης δεν λειτουργεί πλέον. Μπορεί από τον Μάρτιο οπότε και υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να έχει μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων. Εντούτοις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του τουρκικού στρατού στις 15 Ιουλίου ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων βάζει πλώρη για την Ελλάδα. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο διέσχισαν το Αιγαίο 6.527 πρόσφυγες, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Όπως φαίνεται, η κρίση δεν φοβίζει μόνον τους Τούρκους, αλλά διώχνει από τη χώρα και πολλούς πρόσφυγες», σημειώνει το περιοδικό. Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το περιοδικό αναφέρει ότι στους υπερπλήρεις ελληνικούς καταυλισμούς η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη και πως καθημερινά καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και νέα πλοιάρια με μετανάστες και πρόσφυγες. Ο Γκέραλντ Κνάους, από το think tank European Stability Initiative και ένας από τους συντάκτες της συμφωνίας με την Τουρκία, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα. Οι Έλληνες, όπως λέει, δεν μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν το χάος στα ελληνικά νησιά.

Τα αίτια των νέων ροών


Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει, όπως προανήγγειλε, ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, τότε αυτό θα έστελνε, σύμφωνα με τον ίδιο, το εξής μήνυμα προς τους διακινητές στην Τουρκία: ότι η διαδρομή του Αιγαίου έχει ανοίξει και πάλι. «Εάν η ΕΕ δεν αναλάβει άμεσα δράση, τότε σε λίγες εβδομάδες η προσφυγική συμφωνία θα αποτελεί παρελθόν», λέει ο Γκέραλντ Κνάους.

Στο εκτενές ρεπορτάζ του, το γερμανικό περιοδικό επιχειρεί να απαριθμήσει τα πιθανά αίτια των νέων προσφυγικών κυμάτων από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Spiegel οι κυριότεροι λόγοι σχετίζονται, αφενός, με το γεγονός ότι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία έχουν περιοριστεί οι έλεγχοι στην τουρκική πλευρά και, αφετέρου, με τις οικονομικές πιέσεις που υφίστανται οι πρόσφυγες στην Τουρκία που μετά την 15η Ιουλίου δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να βρουν δουλειά. Σε συνδυασμό με την αδυναμία των ελληνικών αρχών να αντεπεξέλθουν αλλά και τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και καταγραφής, οι παράγοντες αυτοί δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που «εντείνει τις πιέσεις στην προσφυγική συμφωνία».

Ο κ. Κνάους προειδοποιεί για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας: εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και θα προσπαθούσαν να διαπεράσουν τα συρματοπλέγματα στο βορρά. Τα Βαλκάνια θα μετατρέπονταν σε πεδίο μάχης μεταξύ μεταναστών, διακινητών, συνοριοφυλάκων και στρατιωτών, εκτιμά ο ειδικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ