ΚΟΣΜΟΣ

Aνατολίτικο παζάρι της Τουρκίας με την ΕΕ για την κατάργηση της τουριστικής βίζας

Aνατολίτικο παζάρι της Τουρκίας με την ΕΕ για την κατάργηση της τουριστικής βίζας
REUTERS/Baz Ratner/File Photo

Ανατολίτικο παζάρι κάνει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους η τουριστική βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκέπτονται την Ευρώπη «προειδοποιώντας» ότι είναι διατεθειμένη να ακυρώσει ακόμη και τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Το παζάρι του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ με την Ε.Ε αφορά την επιμονή της Τουρκίας να μην αλλάξει τη νομοθεσία της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Το να πιέζουν για κάτι τέτοιο παρά την κατάσταση είναι σαν να βάζουν ένα φράγμα στην απελευθέρωση της βίζας και επομένως θα συμπεράνουμε ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έδωσαν», είπε ο Τσελίκ σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Στην περίπτωση αυτή δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής και θα την ακυρώσουμε, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σε 20-30 ανθρώπους την ημέρα, από τους 7.000 που είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2015.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση της βίζας επρόκειτο να γίνει εντός του Οκτωβρίου, όμως οι Βρυξέλλες ζητούν να αλλάξει πρώτα η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ