Ζελένσκι: «Απαιτείται κατάπαυση του πυρός για να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
AP Photo/Efrem LukatskyΗ διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου θα απαιτούσε προηγουμένως κατάπαυση του πυρός, δήλωσε την Πέμπτη (11/12) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων.
«Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τουλάχιστον για τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και της ψηφοφορίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Ειλικρινά, εδώ στην Ουκρανία πιστεύουμε ότι η Αμερική πρέπει να μιλήσει με τη ρωσική πλευρά γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως γνωστόν, οι εκλογές εν καιρώ πολέμου απαγορεύονται από τον νόμο, όμως ο Ζελένσκι, του οποίου η θητεία έχει λήξει από πέρυσι, δέχεται ολοένα και αυξανόμενη πίεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει σε εκλογές.
«Και η Ρωσία χρειάζεται την κατάπαυση πυρός»
Σε μια ξεχωριστή τοποθέτηση σε συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι ενημέρωσε τις χώρες που συμμετέχουν στη Συμμαχία των Προθύμων, ότι η Ρωσία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρειάζεται μια παύση στον πόλεμο, αλλά δεν κάνει αυτό το βήμα.
Ο Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει πως η Ρωσία καταλαβαίνει πόσο δύσκολη θα γίνει η κατάσταση γι' αυτήν και ότι χρειάζεται μια παύση, αλλά δεν συμφωνεί σε αυτήν. Είπε ότι δεν βλέπει σημάδια ότι η Ρωσία θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, αν και δεν θέλει να επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική της κατάσταση - κάτι που θα συμβεί, ειδικά αν η Ρωσία πει στον Πρόεδρο Τραμπ ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο.
Το έγγραφο 20 σημείων προς τις ΗΠΑ
Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ θα αυξήσει στη συνέχεια την πίεση, την οποία η Ρωσία θέλει να αποφύγει, υπενθυμίζοντας πόσες φορές η Ρωσία κατέφυγε σε διπλωματικά κόλπα για να αποτρέψει τον Τραμπ από την επιβολή κυρώσεων. Προειδοποίησε ότι τέτοιοι κίνδυνοι υπάρχουν ξανά και ότι όλοι οι εταίροι πρέπει να τους δουν και να τους κατανοήσουν.
Όπως αναφέρθηκε, η Ουκρανία και οι εταίροι της εργάζονται πάνω σε ένα θεμελιώδες έγγραφο 20 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου το οποίο εστάλη στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για τουλάχιστον δύο επιπλέον έγγραφα - ένα για την ασφάλεια και ένα για την οικονομία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Ζελένσκι έστειλε στις ΗΠΑ το ενημερωμένο ειρηνευτικό σχέδιο - Ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Πεσκόφ: Η Ρωσία κατέλαβε το Σιβέρσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ
Ρούτε: Προετοιμαστείτε για πόλεμο- Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας
Eurogroup: Η εκλογή Πιερρακάκη, τα θετικά μηνύματα και το «σβήσιμο» των διαχωριστικών γραμμών
22:54
ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Πιερρακάκη: «Είναι σημαντικό να αναλαμβάνουν Έλληνες κρίσιμες θέσεις»
22:43
Βενιζέλος για εκλογή Πιερρακάκη: «Συνιστά και εθνική αλλά και προσωπική επιτυχία»
22:31
Εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τενεσί - Είχε καταδικαστεί για βιασμό και δολοφονία μίας γυναίκας
22:19