ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή κακοποίηση ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στην Ιταλία

Σκληρή κακοποίηση ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στην Ιταλία
Eurokinissi

«Μπορώ να πάω στην τουαλέτα;», ρωτάω ένας ηλικιωμένος άνδρας την υπάλληλο του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας όπου φιλοξενείται... «Θα πας όταν θα είσαι έτοιμος να πεθάνεις», είναι η απάντηση που παίρνει τελικά από την υπάλληλο του οίκου ευγηρίας στον οποίο διαμένει. 

Η κάμερα που είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό της αίθουσας καταγράφει τα πάντα, εικόνες και ήχους. Στο βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει τους εργαζόμενους του οίκου ευγηρίας στο Σαλέρνο της Ιταλίας, να βρίζουν, να σπρώχνουν, να κλωτσούν, να μιλούν απότομα και να απειλούν τους ηλικιωμένους, που τους πληρώνουν για την φροντίδα και τη φιλοξενία τους.

Δεκαοκτώ άτομα ενέχονται συνολικά στην έρευνα της εισαγγελίας της Κάτω Ιταλίας για κακοποίηση ηλικιωμένων. Μεταξύ αυτών, οι εργαζόμενοι αλλά και διευθυντής του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας που βρίσκεται στο Σαλέρνο, στην περιφέρεια της Νάπολης.

Οι καραμπινιέροι της Ιταλίας κατάφεραν να τοποθετήσουν κρυφές κάμερες στο σαλόνι του οίκου ευγηρίας, μετά από τις καταγγελίες των 30 «φιλοξενούμενων» που διαμαρτύρονταν ότι πολλές φορές δεν μπορούσαν ούτε καν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους συγγενείς της.

Το βίντεο, που προβλήθηκε από την ιταλική αστυνομία με καλυμμένα τα πρόσωπα υπαλλήλων και ηλικιωμένων, ήταν αποκαλυπτικό. Οι εργαζόμενοι διακρίνονται να χαστουκίζουν τους ηλικιωμένους, να τους βρίζουν, να τους σπρώχνουν, να τους κλωτσούν και να τους απειλούν.

Χαρακτηριστικοί του τρόπου που συμπεριφέρονται οι υπάλληλοι στους 30 ηλικιωμένους είναι και οι διάλογοι που καταγράφηκαν.

- Μπορώ να πάω στην τουαλέτα;
- Θα πας όταν θα είσαι έτοιμος να πεθάνεις

- Μην σηκωθείς γιατί θα σου σπάσω το κεφάλι

Στο μεταξύ, η βουλή της Ρώμης ενέκρινε νόμο ο οποίος επιτρέπει να τοποθετούνται κάμερες κλειστού κυκλώματος σε όλα τα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και οίκους ευγηρίας της χώρας, «για την καταπολέμηση των βίαιων συμπεριφορών σε βάρος ανυπεράσπιστων παιδιών και ηλικιωμένων». Το τελικό πράσινο φως, τώρα, θα πρέπει να δοθεί με την θετική ψήφο της γερουσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ