ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Εκεχειρία με... πυρά και μικρή παράταση

Χαλέπι: Εκεχειρία με... πυρά και μικρή παράταση
REUTERS/Khalil Ashawi

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στο Χαλέπι καθώς παρόλο που κηρύχθηκε εκεχειρία από τη Μόσχα, αναφέρθηκαν μάχες κοντά σε έναν από τους «ανθρωπιστικούς» διαδρόμους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

Η «ανθρωπιστική» εκεχειρία κηρύχθηκε προκειμένου άμαχοι και αντάρτες να εγκαταλείψουν τη συριακή μητρόπολη, έπειτα από μία πολυαίμακτη επίθεση που κράτησε εβδομάδες, κατά των συνοικιών της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) και αφού οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας έχουν διακόψει επί διήμερον τις φονικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανατολικών συνοικιών της πόλης, όπου ζουν 250.000 άνθρωποι. Λίγη ώρα αργότερα αναφέρθηκαν πυρά κοντά σε έναν από τους «ανθρωπιστικούς» διαδρόμους, χωρίς να έχουν δοθεί, μέχρι στιγμής, περισσότερες λεπτομέρειες.

ALEPPO2

(Πηγή: REUTERS/Khalil Ashawi)

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η εκεχειρία θα διαρκούσε 11 ώρες, και όχι 8, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο, το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος για παράταση «για όσο διάστημα χρειαστεί» της διακοπής των αεροπορικών επιδρομών.

O απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε από την πλευρά του πως είναι ευπρόσδεκτες οι καθημερινές παύσεις των επιθέσεων ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών, όμως το πακέτο της κατάπαυσης του πυρός απαιτεί επίσης από τους αντάρτες της οργάνωσης Τζαμπάτ Φάτεχ αλ-Σαμ να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την πόλη και από τη συριακή κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η τοπική διοίκηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

ALEPPO3

(Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι θα ανοιχτούν, οι έξι από τους οποίους προορίζονται για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών, και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, αλλά που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αμάχους, ανακοίνωσε το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο.

Η εκεχειρία εφαρμόζεται καθώς η Μόσχα επικρίνεται σφοδρά εδώ και εβδομάδες στη διεθνή σκηνή, με τους Δυτικούς να καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι εξαιρετικής σφοδρότητας βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και καταστρέψει τις υποδομές της πόλης, κυρίως τα νοσοκομεία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί του δηλώνουν ότι βομβαρδίζουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης για να εξοντώσουν του «τρομοκράτες», κυρίως τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα).

ALEPPO4

(Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Γιαν Έγκελαντ δήλωσε πως οι πρώτοι ασθενείς και τραυματίες θα μπορέσουν να απομακρυνθούν αύριο Παρασκευή από την πόλη και να κατευθυνθούν είτε στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι είτε στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν.

Επιπλέον, επισήμανε πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να παρατείνουν τις παύσεις των εχθροπραξιών μέχρι και τη Δευτέρα και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τη μεταφορά τροφίμων στην πολιορκημένη ζώνη. Τόνισε τέλος πως ο ΟΗΕ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη συριακή κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ