ΗΠΑ: Να «παγώσει» το πρόγραμμα χορήγησης βίζας μέσω λοταρίας ζήτησε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ.
AP Photo/Alex BrandonΗ Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ ζήτησε σήμερα «την άμεση αναστολή» του προγράμματος παροχής βίζας μέσω λοταρίας, μέσω του οποίου είχε λάβει άδεια παραμονής στις ΗΠΑ ο δράστης της επίθεσης στο πανεπιστήμιο Μπράουν.
«Ο Κλαούντιο Μανουέλ Νέβες Βαλέντε, ο δράστης της επίθεσης στο πανεπιστήμιο Brown, εισήλθε στις ΗΠΑ το 2017 χάρη στο πρόγραμμα Diversity Visa Lottery (DV1)και έλαβε πράσινη κάρτα. Το φρικτό αυτό πρόσωπο δεν θα έπρεπε να έχει ποτέ λάβει άδεια να εισέλθει στη χώρα μας», έγραψε η Νόεμ στο Χ ζητώντας την αναστολή του προγράμματος.
«Παγώνει» το πρόγραμμα χορήγησης βίζας μέσω λοταρίας
«Δίνω αμέσως εντολή στην υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS) να αναστείλει το πρόγραμμα DV1 προκειμένου να μην πέσουν και άλλοι Αμερικανοί θύματα αυτού του καταστροφικού προγράμματος», τόνισε η Νόεμ.
Ο 48χρονος Κλαούντιο Νέβες Βαλέντε πορτογαλικής καταγωγής, που φέρεται να σκότωσε δύο φοιτητές στο πανεπιστήμιο Μπράουν αλλά και έναν καθηγητή του MIΤ, εντοπίστηκε νεκρός, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ η αστυνομία του Πρόβιντενς, της πόλης όπου βρίσκεται το Brown.
Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα
Το σύστημα παροχής βίζας μέσω λοταρίας ξεκίνησε το 1990 και επιτρέπει την παροχή άδειας παραμονής στις ΗΠΑ σε περίπου 50.000 ανθρώπους ετησίως με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, την επαγγελματική εμπειρία και την καταγωγή.
Πριν τη χορήγηση της βίζας αυτής, όσοι κληρώνονται υποβάλλονται σε εξέταση και συνέντευξη.
ΑΑΔΕ: Αδήλωτες συναλλαγές ύψους 5,6 εκ. ευρώ σε 8.000 φορολογικούς ελέγχους το α΄τρίμηνο του 2026
14:56
Liveblog: Χάος στη Βηρυτό από μπαράζ ισραηλινών χτυπημάτων – Συνομιλίες Ιράν με Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ
14:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μην γίνει καμία στραβή» - Στη διάθεση Προανακριτικής Επιτροπής η Αραμπατζή - Στο «φως» οι διάλογοι που την εμπλέκουν
14:45
Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη στον Άγιο Βλάση Αγρινίου
14:29