ΚΟΣΜΟΣ

Προσεδαφίστηκε στον Άρη το Schiaparelli, άγνωστο αν επιβίωσε

Προσεδαφίστηκε στον Άρη το Schiaparelli, άγνωστο αν επιβίωσε
ESA/Handout via REUTERS

Προσεδαφίστηκε στον Άρη το διαστημικό σκάφος Schiaparelli. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε πως αγνοεί αν «επιβίωσε ή όχι».

«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προσδιορίσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες το σκέλος προσεδάφισης άγγιξε το έδαφος».

Αυτό δήλωσε χθες ο Αντρέα Ακομάτσο, επικεφαλής των αποστολών του ηλιακού συστήματος της ESA, από το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ (Γερμανία).

Χρειάζονται και άλλα στοιχεία προκειμένου να γνωρίζουμε «αν έχει επιβιώσει δομικά ή όχι», πρόσθεσε.

Το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli είχε ξεκινήσει την προσπάθεια προσεδάφισης το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου.

Η προσεδάφιση του Schiaparelli είναι το πρώτο στάδιο της ExoMars, μίας φιλόδοξης ευρω-ρωσικής αποστολής σε δύο φάσεις, με στόχο τη διερεύνηση στοιχείων για την παρελθούσα και παρούσα ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στον πλανήτη.

Το διαστημικό σκάφος TGO είναι επιφορτισμένο με την ανίχνευση της ατμόσφαιρας του Άρη για τον εντοπισμό ιχνών αερίων όπως το μεθάνιο που θα αποτελούσε ένδειξη κάποιας μορφής ζωής στον πλανήτη. Αυτή η φάση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018.

Το 2020, η Ευρώπη και η Ρωσία θα στείλουν στον Άρη ένα μεγάλο όχημα που θα εκμεταλλευτεί τις έρευνες που θα έχει κάνει στο μεταξύ το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli και θα αναζητήσει ίχνη παρελθούσας βακτηριακής ζωής.

Το όχημα προσεδάφισης είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό που θα μετρήσει την πίεση, την θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, αλλά και τα ηλεκτρικά πεδία στην επιφάνεια του πλανήτη. Η ζωή του θα είναι μικρή, δύο έως οκτώ ημέρες, διότι είναι εξοπλισμένο με μία μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Η προσεδάφιση στον Άρη αποτελεί τεχνολογική πρόκληση για την Ευρώπη που θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα, που μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει μόνο οι Αμερικανοί.

Είναι η δεύτερη φορά που η Ευρώπη επιχειρεί προσεδάφιση στον Άρη. Πριν από 13 χρόνια, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Mars Express είχε μεταφέρει μέχρι τον Άρη και απελευθερώσει το μίνι όχημα προσεδάφισης Beagle 2, βρετανικής κατασκευής, το οποίο δεν έδωσε ποτέ σημείο ζωής. Ωστόσο έχει εξακριβωθεί από το 2015 ότι προσεδαφίσθηκε επιτυχώς.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ