ΚΟΣΜΟΣ

Φόρο αλληλεγγύης ετοιμάζουν Γερμανία-Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση

Φόρο αλληλεγγύης ετοιμάζουν Γερμανία-Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση

Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησαν άτυπες συζητήσεις για έναν φόρο αλληλεγγύης που θα ισχύσει πανευρωπαϊκά για να καλυφθεί το κόστος της μαζικής εισροής – σε επίπεδα ρεκόρ – ανθρώπων που αναζητούν άσυλο, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα.

Τα χρήματα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω μιας επιπρόσθετης χρέωσης στο φόρο καυσίμων ή μέσω αύξησης του ΦΠΑ, αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της πληροφόρησης της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα έσοδα από έναν φόρο αλληλεγγύης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη χωρών-μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω τη φύλαξη των συνόρων τους αλλά και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις πατρίδες τους με στόχο την παραμονή τους εκεί.
Το ύψος του φόρου αλληλεγγύης δεν είναι ακόμη γνωστό και θα καθοριστεί από το κόστος των αναγκών.

Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινήθηκαν μαζικά από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και επιχείρησαν να μεταβούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, πυροδοτώντας έντονες διαμάχες σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης μεταξύ των χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι χώρες-μέλη που κινδυνεύουν με εκτροχιασμό του προϋπολογισμού τους εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, θα λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην Γερμανία, η οποία δέχεται το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων, η στήριξη στην Άγκελα Μέρκελ καταγράφει υποχώρηση και μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Μάϊο λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας των Γερμανών για την εισροή προσφύγων στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ