ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αποχώρησαν οι Βρετανοί στρατιώτες από τη Ξυλοφάγου μετά από την κινητοποίηση των κατοίκων

Κύπρος: Αποχώρησαν οι Βρετανοί στρατιώτες από τη Ξυλοφάγου μετά από την κινητοποίηση των κατοίκων
Βρετανικά στρατιωτικά οχήματα σταθμεύουν στο πεδίο βολής της Πύλας, καθώς η έξοδος του πεδίου έχει αποκλειστεί από κατοίκους της παρακείμενης κοινότητας Ξυλοφάγου, οι οποίοι αντιδρούν στην κοπή δέντρων, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Αποχώρησαν οι στρατιώτες των βρετανικών βάσεων Δεκέλειας από την περιοχή της κοινότητας Ξυλοφάγου, μετά την κινητοποίηση κατοίκων της.

Οι κάτοικοι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τις αρχές της βάσης, ότι αναστέλλονται οι εργασίες κοπής δένδρων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ίδιοι να αποχωρήσουν από την περιοχή και οι στρατιώτες να επιστρέψουν στη βάση τους.

Νωρίς το πρωί, περίπου 300 στρατιώτες των βρετανικών βάσεων μετέβησαν σε περιοχές γύρω από την κοινότητα Ξυλοφάγου και με αλυσοπρίονα και άλλα εργαλεία άρχισαν να κόβουν δένδρα.

Συγκεκριμένα, 16 στρατιωτικά φορτηγά με περίπου 300 Βρετανούς στρατιώτες μετέβησαν στην περιοχή Παναγιά Ευαγγελίστρια, νότια της Ξυλοφάγου και πλησίον του πεδίου βολής των βάσεων. Οι στρατιώτες άρχισαν να κόβουν ακακίες, ευκαλύπτους και οπωροφόρα δέντρα, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα τους κατοίκους.

Αξιωματούχοι των βάσεων είχαν δηλώσει πως τα δέντρα εμπόδιζαν την ορατότητα στο πεδίο βολής και πως επρόκειτο για στρατιωτική επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ