ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Η στρατηγική της Ρωσίας είναι να εξασθενίσει την ΕΕ

Τουσκ: Η στρατηγική της Ρωσίας είναι να εξασθενίσει την ΕΕ
REUTERS/Carlo Allegri

Την εκτίμηση ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται να κρατήσουν ενιαίο μέτωπο στις πολιτικές που αφορούν τη Μόσχα.

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν κάθε είδους ρωσικών εχθροπραξιών, από παραβίαση εναέριου χώρου μέχρι καμπάνιες (παρα) πληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες της ΕΕ και πέρα από αυτήν», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεδομένων των παραδειγμάτων αυτών, είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να εξασθενίσει την ΕΕ», πρόσθεσε.

«Η δημιουργία έντασης με τη Ρωσία δεν αποτελεί σκοπό μας. Αντιδρούμε απλώς στα βήματα που έχει λάβει η Ρωσία. Ασφαλώς και είναι πάντα έτοιμη η ΕΕ να συμμετέχει σε διάλογο, αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε τις αξίες ή τις αρχές μας» και συνέχισε:

«Για αυτό έχουμε συμφωνήσει να κρατήσουμε τη γραμμή πλεύσης μας και, προπαντός, να κρατήσουμε την ενότητα της ΕΕ».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει τις θηριωδίες στη Συρία δίπλα στον συριακό στρατό. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις επιλογές αυτές, οι οποίες, σε προσχέδιο δηλώσεών τους περιλάμβαναν νέες κυρώσεις εναντίον ατόμων και οντοτήτων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ