ΚΟΣΜΟΣ

Δυνάμεις της Λιβύης απελευθέρωσαν ομήρους του Ισλαμικού Κράτους

Δυνάμεις της Λιβύης απελευθέρωσαν ομήρους του Ισλαμικού Κράτους
REUTERS

Πέντε ξένους υπηκόους που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσαν λιβυκές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Σύρτη, έπειτα από σφοδρή μάχη στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την τελευταία συνοικία της πόλης.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Σύρτη πριν από ένα χρόνο περίπου, εκμεταλλευόμενο το χάος που δημιούργησαν οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ αντίπαλων ταξιαρχιών των λιβυκών στρατευμάτων που κάποτε πολεμούσαν ενωμένες για να διώξουν τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αλλά σταδιακά στράφηκαν η μία εναντίον της άλλης.

«Δύο από τους απελευθερωμένους ομήρους είναι από την Τουρκία, δύο από την Ινδία και ένας από το Μπαγκλαντές», είπε ο Ρίντα Ίσσα, εκπρόσωπος των δυνάμεων Μπόνιαν Μαρσούς που πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Σύρτη εδώ και έξι μήνες.

«Υπήρξε μια απεγνωσμένη αντίσταση από την Νταές, αλλά είχε να αντιμετωπίσει βαρύ οπλισμό», είπε ο Ίσσα, χρησιμοποιώντας μία από τις αραβικές ονομασίες του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δυνάμεις από τη δυτική πόλη Μισράτα, συμμαχώντας με την κυβέρνηση της Τρίπολης που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, ηγούνται της μάχης για να διώξουν το ΙΚ από τη Σύρτη. Από τον Αύγουστο υποστηρίζονται από αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μικρές ομάδες ειδικών δυνάμεων της Δύσης. Έχουν όμως να αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση από ακροβολιστές, παγιδευμένα αυτοκίνητα και νάρκες καθώς οι μαχητές του ΙΚ έχουν εισχωρήσει στις τελευταίες συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό έλεγχο, μαχόμενοι από σπίτι σε σπίτι.

Την Πέμπτη οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 20 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενώ προχωρούσαν προς τη Συνοικία 600 της Σύρτης, μία από τις τελευταίες που παραμένουν στα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι τώρα ελέγχουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ