ΚΟΣΜΟΣ

Ντουτέρτε: Ο χωρισμός από τις ΗΠΑ αφορά τις αμυντικές σχέσεις

Ντουτέρτε: Ο χωρισμός από τις ΗΠΑ αφορά τις αμυντικές σχέσεις
REUTERS/Aaron Favila/Pool

Διευκρινίσεις για τον... χωρισμό από τις ΗΠΑ έδωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε λέγοντας ότι οι Φιλιππίνες θα διατηρήσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Αμερική.

«Σε αυτή την συγκέντρωση ανακοινώνω το χωρισμό μου από τις ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντουτέρτε στη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ για να συνεχίσει:

Ο χωρισμός αφορά τις αμυντικές σχέσεις, ίσως όχι τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά σίγουρα τις οικονομικές. Η Αμερική έχασε.

Ο Ντουτέρτε έκανε την ανακοίνωσή του από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, συνοδευόμενος τουλάχιστον από 200 επιχειρηματίες, προκειμένου να καλλιεργηθούν οι συνθήκες για μια νέα επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία με την Κίνα, καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν.

Η απάντηση της πρεσβείας των ΗΠΑ

«Οι δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε περί του «χωρισμού» της χώρας του από τις ΗΠΑ, προκαλούν περιττή αστάθεια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ, στη Μανίλα, Μόλι Κοσίνα.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα τιμήσει τη συμμαχία, αλλά και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία συνεργασίας με τις Φιλιππίνες, ενώ αναμένει και από τη Μανίλα να πράξει το ίδιο.

Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα παρατηρεί ότι η «προβληματική ρητορική» που ακολουθεί ο Ντουτέρτε είναι «ασυμβίβαστη» με τις θερμές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ