ΚΟΣΜΟΣ

Κραν Μοντανά: «Σε συνεργασία με 9 χώρες για τους νεκρούς» - Ταυτοποιήθηκαν 113 τραυματίες

Κραν Μοντανά: «Σε συνεργασία με 9 χώρες για τους νεκρούς» - Ταυτοποιήθηκαν 113 τραυματίες

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι κάηκαν από την τραγωδία στο Κραν Μοντανά.

ΑP Photo

Από βεγγαλικά φαίνεται πως ξεκίνησε η φωτιά στο  Κραν Μοντανά στην Ελβετία όπου πάνω από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 115 τραυματίστηκαν όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι δίνουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ελβετική πόλη Σιόν, περίπου 40 λεπτά μακριά από το Κρανς-Μοντάνα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν πρόκειται για «μια τραγωδία για την Ελβετία και για ολόκληρη την Ευρώπη.».

Ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής Βαλέ, Ματίας Ρεϊνάρ, που μίλησε πρώτος, εξέφρασε τη συντριβή του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ είπε ότι τουλάχιστον 119 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πυρκαγιά, με τους μισούς να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Valais.

Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό ότι 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, ανέφερε.

Η φωτιά «ξεκίνησε από βεγγαλικά»

Η γενική εισαγγελέας της περιοχής Βαλέ, Μπεατρίκ Πιλού, δήλωσε ότι η εισαγγελία «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσδιορίσει τις συνθήκες αυτού του τραγικού συμβάντος».

«Φαίνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από βεγγαλικά, αλλιώς γνωστά ως φωτοβολίδες, τα οποία είχαν τοποθετηθεί πάνω σε μπουκάλια σαμπάνιας.»

«Αυτές οι φωτοβολίδες έπεσαν πολύ κοντά στην οροφή. Αυτό οδήγησε σε αυτό που αναφέρεται ως περιστατικό υπερχείλισης, όπου η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.», ανέφερε.

Έχουν ληφθεί βίντεο και έχουν δοθεί συνεντεύξεις σε αρκετά άτομα, είπε και πρόσθεσε πως η ελβετική αστυνομία συνεργάζεται με εννέα χώρες για την ταυτοποίηση νεκρών.

«Η μοίρα περίπου 150 ανθρώπων μετατράπηκε σε φρίκη», σημείωσε και πρόσθεσε πως το «πιο σημαντικό έργο» είναι η ταυτοποίηση.

Συνολικά 113 από τους 119 τραυματίες έχουν ταυτοποιηθεί, ανέφερε.

Ορισμένες από τις εθνικότητές τους έχουν προσδιοριστεί: 71 είναι Ελβετοί 14 είναι Γάλλοι, 11 Ιταλοί, 4 Σέρβοι, ένας από τη Βοσνία ένας από το Βέλγιο, ένας από την Πορτογαλία.

Η αναγνώριση των νεκρών βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε. Η ελβετική αστυνομία συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, του Κονγκό, της Σερβίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας και των Φιλιππίνων.

Σε κρίσιμη κατάσταση τουλάχιστον 80 από τους 115 τραυματίες

Τα εγκαύματα που έχουν υποστεί πολλοί από τους τραυματίες - στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά - από την τραγωδία στο Κραν Μοντανά είναι τόσο σοβαρά που Ελβετοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες πριν ταυτοποιηθούν τα θύματα.

«Πολλοί από αυτούς (τους τραυματίες)... περίπου 80 έως 100, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο Στεφάν Γκανζέρ, επικεφαλής ασφαλείας του καντονιού του Βαλέ.

Πολλοί από τους σοβαρά τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε εξειδικευμένες μονάδες εγκαυμάτων σε νοσοκομεία σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ένας Ελβετός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Εξετάζονται δακτυλικά αποτυπώματα, DNA και ρούχα νεκρών

Ο Πιερ-Αντουάν Λενγκέν, επικεφαλής της εγκληματολογικής αστυνομίας του Βαλέ, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι εξειδικευμένοι ιατροδικαστές, οδοντίατροι και αστυνομικοί επειχειρούν για την αναγνώριση των θυμάτων.

Δακτυλικά αποτυπώματα, αντικείμενα, ρούχα και δείγματα DNA εξετάζονται, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όλα τα πτώματα απομακρύνθηκαν από το μπαρ Le Constellation

Τα πτώματα των νεκρών έχουν πλέον απομακρυνθεί από το μπαρ Le Constellation, δήλωσε Ελβετός αξιωματούχος στο Reuters.

Η αστυνομία βρίσκεται ακόμη στο σημείο για να συνεχίσει τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας. Ορισμένες μαρτυρίες επιζώντων και πλάνα που μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι η οροφή του υπογείου του μπαρ μπορεί να πήρε φωτιά από αναμένα κεριά ή βεγγαλικά που κρατούσαν οι θαμώνες.