ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: «Ιστορικών διαστάσεων εγκλήματα» στη Συρία, «σφαγείο» το Χαλέπι

ΟΗΕ: «Ιστορικών διαστάσεων εγκλήματα» στη Συρία, «σφαγείο» το Χαλέπι
REUTERS/Khalil Ashawi

«Ιστορικών διαστάσεων εγκλήματα» διαπράττονται στη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σφαγείο στο Χαλέπι» ανοίγοντας τις εργασίες της ειδικής διάσκεψης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που είναι αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κατάσταση στη συριακή πόλη.

«Η πολιορκία και ο βομβαρδισμός του Χαλεπίου δεν αποτελούν απλώς τραγωδία, συνιστούν εγκλήματα ιστορικών διαστάσεων», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Και αν διαπράχθηκαν με πλήρη επίγνωση στο πλαίσιο μίας ευρείας και συστηματικής επιχείρησης που κατευθύνεται κατά των αμάχων, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

apeppo

(REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Περισσότεροι από 300.000 Σύροι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύρραξης τον Μάρτιο του 2011, υπενθύμισε ο Ύπατος Αρμοστής και έκανε λόγο για «σκόπιμες και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις» κατά νοσοκομείων, σχολείων, αγορών, φούρνων και σταθμών καθαρισμού του νερού.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν μίλησε για εικόνες που στοιχειώνουν τους πάντες και επέρριψε ευθύνες στην διεθνή κοινότητα για την πρωτοφανή αποτυχία επέμβασης και προστασίας των αμάχων.

Με την σειρά του ο πρόεδρος της εντεταλμένης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Επιτροπής Διεθνούς Έρευνας για τη Συρία, Πάουλο Σέρτζιο Πινιέιρο, κατήγγειλε τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, κατά του ανατολικού τομέα της πόλης του Χαλεπίου, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και τα πυρά πυροβολικού που προέρχονται από ανταρτικές ομάδες και έχουν ως στόχο τους κατοίκους του δυτικού τομέα της πόλης.

«Κανείς δεν είναι εκτός κινδύνου μιας επίθεσης από κάποια από τις εμπόλεμες πλευρές», είπε υπενθυμίζοντας ότι «περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, χωρίς αρκετά τρόφιμα και συχνά χωρίς αρκετό νερό».

Η διεξαγωγή της ειδικής διάσκεψης ζητήθηκε από 16 χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Κείμενο απόφασης θα τεθεί προς ψήφιση των μελών του Συμβουλίου στο τέλος της ημέρας, αλλά η Ρωσία, προσηλωμένος σύμμαχος της Δαμασκού, δεν θα επιδιώξει την καταδίκη του καθεστώτος Άσαντ.

aleppo1

(REUTERS/Khalil Ashawi)

Σήμερα, δεύτερη μέρα εκεχειρίας από την Ρωσική πλευρά στο Χαλέπι και μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απομάκρυνση αμάχων και τραυματιών από την πόλη, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών.

Ο συριακός και ο ρωσικός στρατός έχουν διακόψει από την Τρίτη το πρωί τους βομβαρδισμούς εναντίον του Χαλεπιού, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου εναντίον των συνοικιών που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών και έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Αρχικά η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι η «ανθρωπιστική εκεχειρία» θα διαρκεί έντεκα ώρες, όμως την Πέμπτη παρέτεινε την εκεχειρία για 24 ώρες, δηλαδή ως σήμερα το βράδυ, ενώ ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την εκεχειρία ως αύριο, Σάββατο, το βράδυ.

Τα οκτώ περάσματα που έχουν δημιουργηθεί για να διαφύγουν οι άμαχοι και οι αντάρτες από την πόλη ήταν άδεια. Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, έχουν δημιουργηθεί οκτώ διάδρομοι, έξι για τους άμαχους, τους τραυματίες και τους ασθενείς και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, τους οποίους όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι άμαχοι.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες ότι «παραβίασαν την εκεχειρία» και ότι «εμποδίζουν την απομάκρυνση του πληθυσμού».

«Δεν υπάρχει καμία κίνηση στους διαδρόμους στις ανατολικές συνοικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει καμία διέλευση αμάχων ή μαχητών», δήλωσε από μέρους του ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει κάμερες στους διαδρόμους και οι εικόνες μεταδίδονται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σε σημερινά πλάνα αποτυπώνονταν σταθμευμένα ασθενοφόρα και ένοπλους στρατιώτες, χωρίς καμία δραστηριότητα.

aleppo2

(REUTERS/Khalil Ashawi)

Συνολικά 200 τραυματίες ή ασθενείς πρέπει να αποχωρήσουν μέσα στις επόμενες ώρες από την εμπόλεμη περιοχή, με τον ΟΗΕ να εκφράζει τις ελπίδες του για ολοκλήρωση της διαδικασίας, σήμερα. Παρόλα αυτά ο ίδιος ο οργανισμός δήλωσε πως οι απομακρύνσεις δεν έχουν ξεκινήσει διότι δεν είναι ακόμη ασφαλές.

Χθες, Πέμπτη, ο συριακός στρατός διαμήνυσε πως θα καταρρίψει οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος εισέλθει σε συριακό εναέριο χώρο. Οι προειδοποιήσεις ήρθαν μετά από τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στα εδάφη της Συρίας.

«Οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστεί ξανά ο συριακός εναέριος χώρος από τουρκικά μαχητικά θα αντιμετωπιστεί και (τα αεροσκάφη αυτά) θα καταρριφθούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συριακό επιτελείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ