ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε λέμβο με μετανάστες. Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί

Λιβύη: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε λέμβο με μετανάστες. Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί
twitter

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε λέμβο που μετέφερε μετανάστες το βράδυ της Πέμπτης, ανοικτά της Λιβύης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 15 με 25 να αγνοούνται, όπως ανέφερε η Sea-Watch, μια γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση που έσπευσε προς διάσωση των μεταναστών.

Μέσα στη νύχτα, το σκάφος SeaWatch2 στάλθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή, που συντονίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή για να διασώσει τους επιβάτες μιας υπερφορτωμένης λαστιχένιας λέμβου που βρισκόταν στα διεθνή ύδατα, σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Sea-Watch.

Ένα πετρελαιοφόρο που διατάχθηκε να αλλάξει πορεία από την ακτοφυλακή μετέβη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο ίδιο σημείο για να παραλάβει τη λέμβο, ενώ οι ομάδες του Sea-Watch άρχισαν να διανέμουν σωσίβια στους μετανάστες, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται στους 150 περίπου.

Τότε όμως έφθασαν ένοπλοι πάνω σε ένα σκάφος το οποίο έφερε τα διακριτικά της λιβυκής ακτοφυλακής. Πολύ νευρικοί, μιλώντας στα αραβικά, επιτέθηκαν στη λέμβο των μεταναστών και προσπάθησαν να κλέψουν την εξωλέμβια μηχανή της.

Χτυπώντας τους μετανάστες με ρόπαλα, ορισμένοι ανέβηκαν στη λέμβο, προκαλώντας κινήσεις πανικού. Οι περισσότεροι μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα.

Οι ομάδες του Sea-Watch κατάφεραν να διασώσουν 120 άτομα και να ανασύρουν τέσσερα πτώματα. Όμως οι διασώστες είδαν επίσης να επιπλέουν πτώματα τα οποία δεν μπόρεσαν να ανασύρουν και εκτιμούν ότι από 15 έως 25 άνθρωποι αγνοούνται.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε πως το Sea-Watch2 διέσωσε 120 άτομα πριν από την αυγή, αλλά δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η διάσωση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ