«Φτάνει πια!» - Πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας στις νέες δηλώσεις Τραμπ
Jens-Frederik Nielsen, πρωθυπουργός της Γροιλανδίας
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)«Φτάνει πια», είπε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς Φρέντερικ Νίλσεν, μετά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το νησί της Δανίας όπου θέλει να υψώσει την αμερικανική σημαία.
«Όχι άλλη πίεση. Όχι άλλα υπονοούμενα. Όχι άλλες φαντασιώσεις προσάρτησης. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο. Είμαστε ανοικτοί στις συνομιλίες. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσω των κατάλληλων διαύλων και με σεβασμό του διεθνούς δικαίου», έγραψε στο Facebook ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γροιλανδίας.
Όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic για τις επιπλοκές για τη Γροιλανδία της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξήγαγαν οι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εναπόκειται στους εταίρους του να τις αξιολογήσουν: «Θα πρέπει να διαμορφώσουν τη δική τους γνώμη», απάντησε.
Τραμπ: «Εμείς θα ασχοληθούμε με τη Γροιλανδία σε περίπου δύο μήνες»
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία από άποψη εθνικής ασφάλειας, και η Δανία δεν θα μπορεί να το κάνει», τόνισε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων που επέβαιναν στο προεδρικό αεροσκάφος το βράδυ της Κυριακής. Και πρόσθεσε: «Εμείς θα ασχοληθούμε με τη Γροιλανδία σε περίπου δύο μήνες... ας μιλήσουμε για τη Γροιλανδία σε 20 ημέρες».
Για τη βουλευτή Ααζα Τσέμνιτς, που εκπροσωπεί τη Γροιλανδία στο κοινοβούλιο της Δανίας, πρέπει να "είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια".
«Είτε πρόκειται για τη ρήξη ενός καλωδίου επικοινωνίας είτε για τις απειλές του Τραμπ, ο λαός της Γροιλανδίας πρέπει να προετοιμαστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μεγάλο νησί στην Αρκτική, με 57.000 κατοίκους, η Γροιλανδία διαθέτει σημαντικούς ορυκτούς πόρους, στην πλειονότητά τους ανεκμετάλλευτους και θεωρείται στρατηγική τοποθεσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη μια στρατιωτική βάση εκεί και διαχειρίζονταν περίπου δέκα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
«Πολύ ανησυχητικό»
Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε ότι ρωσικά και κινεζικά πλοία υπάρχουν "παντού" κατά μήκος των ακτών της Γροιλανδίας.
«Διαδίδει ψέματα για την παρουσία αυτών των πλοίων. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», υπογράμμισε η Τσέμνιτς.
Σήμερα σε ανακοίνωση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να "σταματήσουν να χρησιμοποιούν την υποτιθέμενη κινεζική απειλή ως πρόσχημα για την επιδίωξη προσωπικού οφέλους".
Τι ανέφερε η πρωθυπουργός της Δανίας
Το βράδυ της Κυριακής, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν αντέδρασε με αυστηρότητα στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου: "Ζητώ αμέσως από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές τους εναντίον ενός ιστορικού συμμάχου και εναντίον ενός εδάφους και ενός λαού που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πωλούνται".
"Είναι εντελώς παράλογο να λέμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας", πρόσθεσε σε ανακοίνωση.
Η Μάιλι Σάιρους θέλει να επιστρέψει στην υποκριτική: «Είμαι έτοιμη να μπω στον κόσμο κάποιου άλλου»
13:00
«Κύμα» Ρουμάνων πιστών στο Άγιο Όρος για τα Χριστούγεννα - Ρεκόρ επισκεψιμότητας στον Άθω
12:57
Σφοδρό κύμα καύσωνα στην Αυστραλία: Χειρότερες από το 2019 οι καιρικές συνθήκες και οι πυρκαγιές
12:53
Live Έξι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των αγροτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση
12:45