ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Προσευχή–διαμαρτυρία εκατοντάδων Μουσουλμάνων στο Κολοσσαίο

Ιταλία: Προσευχή–διαμαρτυρία εκατοντάδων Μουσουλμάνων στο Κολοσσαίο
Μουσουλμάνοι προσεύχονται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο από τις ιταλικές αρχές αυτοσχέδιων χώρων λατρείας που λειτουργούν χωρίς άδεια, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Tony Gentile

Εκατοντάδες Μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν δίπλα στο Κολοσσαίο της Ρώμης σήμερα για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης κλεισίματος των αυτοσχέδιων τεμενών, ζητώντας από τις ιταλικές αρχές να προστατεύσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.

Το πλήθος γονάτισε σε χαλάκια προσευχής και μουσαμάδες στο πεζοδρόμιο σε απόσταση λίγων μέτρων από το αρχαίο μνημείο. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν «ειρήνη» και «ανοίξτε τα τεμένη».

Τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι διαμένουν στην Ιταλία, ωστόσο υπάρχουν πολύ λίγα τεμένη που λειτουργούν με άδεια των αρχών.

Οι περισσότεροι προσεύχονται σε σπίτια και ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα –μια εξέλιξη που όπως υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί της ιταλικής Δεξιάς θα καταστήσει δυσκολότερο το έργο της επίβλεψης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο (Angelino Alfano) είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι τα «μίνι τεμένη που βρίσκονται σε χώρους στάθμευσης» δεν πρέπει να επιτρέπονται.

Η οργάνωση Associazione Dhuummcatu, που διοργάνωσε τη σημερινή διαμαρτυρία, επισήμανε ότι η αστυνομία έχει κλείσει τρία αυτοσχέδια τεμένη στη Ρώμη τους τελευταίους μήνες.

Colosseum Dhuumcatu volantino Colosseo 3 lingue 1
Colosseum Dhuumcatu 12 10 16

Κάλεσμα μουσουλμανικής οργάνωσης σε διαμαρτυρία στο Κολοσσαίο, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου - Πηγή: Associazione Dhuummcatu / dhuumcatu.org

Ο Σικντίρ Μπουλμπούλ (Sikdir Bulbul), ένας 41χρονος Ιταλός υπήκοος με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, ο οποίος ζει στη Ρώμη τα τελευταία 16 χρόνια, κατήγγειλε ότι το τέμενος που είχε βοηθήσει να δημιουργηθεί το 2012 έκλεισε τον Σεπτέμβριο.

«Η προσευχή της Παρασκευής είναι πολύ σημαντική για εμάς επομένως σήμερα έπρεπε να έρθουμε στο Κολοσσαίο. Ειδάλλως πού αλλού μπορούμε να προσευχόμαστε;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την αγωνία εκατοντάδων ομοδόξων του.

Η πολιτικός Τζόρτζια Μελόνι (Giorgia Meloni), πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Fratelli d'Italia – Alleanza Nazionale – FdI-AN (Αδελφοί της Ιταλίας – Εθνική Συμμαχία), το οποίο κατετάγη τρίτο στις δημοτικές εκλογές φέτος, ζήτησε οι Μουσουλμάνοι να υποχρεώνονται να προσεύχονται στα ιταλικά.

Η Dhuumcatu Association επιμένει ότι πρέπει να υπάρχουν σαφέστεροι κανόνες στη δημιουργία τεμενών.

«Έχουμε κουραστεί από την ποινικοποίηση των χώρων λατρείας μας», επισημαίνεται στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ