ΚΟΣΜΟΣ

Σε πλήρη επιφυλακή η Βρετανία μετά το επεισόδιο στο London City

Σε πλήρη επιφυλακή η Βρετανία μετά το επεισόδιο στο London City
Reuters

Στο επίπεδο «σοβαρής απειλής», που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση είναι εξαιρετικά πιθανή, ανέβηκε η κατάσταση επιφυλακής στα μέσα μεταφοράς του Λονδίνου.

Όσοι μετακινούνται το Σαββατοκύριακο θα δουν και πάλι αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Το πλήθος των αστυνομικών στους σταθμούς του Μετρό και οι ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας θα υπενθυμίζουν στους επιβάτες ότι η τρομοκρατική απειλή για την βρετανική πρωτεύουσα παραμένει αμείωτη. Τα αυξημένα μέτρα αποφασίστηκαν μετά από ανακάλυψη ύποπτου εκρηκτικού μηχανισμού την Πέμπτη σε τρένο κοντά στο κέντρο Ο2 στο Γκρίνουιτς, στον οποίο και έγινε ελεγχόμενη έκρηξη.

Την Παρασκευή το πρωί συνελήφθη ένας 19χρονος -Ασιατικής καταγωγής κατά τους μάρτυρες- που ακινητοποιήθηκε από ένοπλους αστυνομικούς με χρήση Taser κοντά στον σταθμό του Χάιμπουρι και Ίσλινγκτον στο βόρειο Λονδίνο. Αργότερα την ίδια μέρα, ένα «χημικό περιστατικό», όπως το χαρακτήρισαν οι αρχές, αναστάτωσε το μικρό αεροδρόμιο του Σίτι στο ανατολικό Λονδίνο.

Επιβάτες και υπάλληλοι άρχισαν ξαφνικά να έχουν προβλήματα αναπνοής και να βήχουν. Το αεροδρόμιο έκλεισε και όλοι οδηγήθηκαν έξω στον διάδρομο προσγείωσης όπου παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες σε 27 άτομα -δύο χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο. Μετά από τρεις ώρες το αεροδρόμιο ξανάνοιξε. Σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκαν ίχνη αερίου CS, ενός ερεθιστικού αερίου που χρησιμοποιείται σε σπρέι και για προσωπική άμυνα. Τα ακριβή αίτια ακόμα ερευνώνται αν και μάλλον δεν φαίνεται το περιστατικό να συνδέεται με την τρομοκρατία.

Οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας έχουν επισημάνει πως ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης αυτή την περίοδο έχει αυξηθεί, δεδομένης της μεγάλης επιχείρησης των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του ISIS.

Και παρότι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν με διακριτικότητα αυτά τα περιστατικά, καθώς δεν θέλουν να προξενήσουν ανησυχία στον κόσμο, σε κάθε νέο συμβάν η σκέψη πάει αυτόματα στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Άλλωστε η πόλη αυτή έχει γίνει συχνά στόχος των τρομοκρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ