ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες ότι οι συριακές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση με τοξικά αέρια

Κατηγορίες ότι οι συριακές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση με τοξικά αέρια
REUTERS/Khalil Ashawi

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είναι υπεύθυνες για την τρίτη επίθεση με τοξικά αέρια, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τέταρτη έκθεση της έρευνας της ομάδας ειδικών που διεξάγει επί 13μήνες ο ΟΑΧΟ, αναφέρει πως οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έκαναν επιθέσεις με τοξικά αέρια στην Κμίνας στην επαρχία της Ιντλίμπ στις 16 Μαρτίου του 2015.

Η προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο τόνιζε ότι ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας της συριακής κυβέρνησης έριξαν βόμβες που περιείχαν τοξικές ουσίες στην Ταλμανίς στις 21 Απριλίου 2014 και στην Σαρμίν στις 16 Μαρτίου 2015, στην επαρχία Ιντλίμπ. Και στις δύο επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε χλώριο. Κατά την ίδια έκθεση, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας στη Μάρεα (Χαλέπι) την 21η Αυγούστου 2015.

Έπειτα τα νέα πορίσματα της έκθεσης μοιάζει να προοιωνίζεται μια σύγκρουση μεταξύ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του ΣΑ που διαθέτουν δικαίωμα βέτο. Η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να διαφωνήσουν με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία για το εάν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Έπειτα από την δημοσίευση της έκθεσης του Αυγούστου, ο Ρώσος πρεσβευτής στα ΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε πως η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τα συμπεράσματα της έρευνας και πως η έκθεση δεν αρκεί για να επιβληθούν κυρώσεις.

Η έκθεση που κατατέθηκε χθες ανέφερε πως ελικόπτερα της συριακής κυβέρνησης έριξαν βόμβες βαρέλια που περιείχαν αέριο χλωρίου.

Η Δαμασκός αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα και διατείνεται ότι οι καταγγελίες περί χρήσης τέτοιων όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις γίνονται για «πολιτικούς σκοπούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ