ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος που παίρνει 700.000 δολάρια το χρόνο και... παραπονιέται

Ο πρόεδρος που παίρνει 700.000 δολάρια το χρόνο και... παραπονιέται

Φαίνεται ότι το ποσό των 700.000 δολαρίων είναι μικρό για τον συγκεκριμένο πρόεδρο καθώς ο ίδιος παραπονέθηκε για το μισθό που παίρνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δίκαιο. Σε μία χώρα μάλιστα που ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 250 δολάρια.

Ο λόγος για τον πρόεδρο του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 700.000 δολάρια.

2016 10 14T034458Z 1945220610 S1BEUGVWJQAA RTRMADP 3 PERU POLITICS

(Πηγή: REUTERS/Guadalupe Pardo)

«Ο πρόεδρος της χώρας λαμβάνει τις μισές αποδοχές από αυτές ενός υπουργού. Υπάρχουν δύο υπουργοί εδώ. Αυτοί οι δύο έχουν τετραπλάσιες αποδοχές από τις δικές μου. Αυτό σας φαντάζει δίκαιο;», δήλωσε ο Κουτσίνσκι ενώπιον ομάδας εκπροσώπων των δήμων.

Τα σχόλιά Κουτσίνσκι που καταγράφησαν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της καθημερινής εφημερίδα Correo, έγιναν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του προσπαθεί να συνέλθει από ένα σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενο έναν πρώην κυβερνητικό σύμβουλο, οι οποίες προκάλεσαν αιματηρές διαδηλώσεις.

Οι Περουβιανοί πολίτες στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χλευάζοντας τα σχόλια του προέδρου τους, με μερικούς να κάνουν παραλληλισμούς με τρεις εθελοντές πυροσβέστες που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπους από μια πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στα προάστια της πρωτεύουσας Λίμα.

«Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως το όνειρο του είναι γίνει πρόεδρος για να υπηρετήσει το Περού. Αμνησία;», τόνισε σε ανάρτηση του στο twitter ένας χρήστης.

Κάποιοι χρήστες υποστήριξαν ότι ο Κουτσίνσκι θα πρέπει να λαμβάνει μεγαλύτερες αποδοχές από τους υπουργούς του.

Ο πρόεδρος του Περού έχει μηνιαίο μισθό 15.600 σόλες (4.588 δολάρια), προ φόρων. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν μηνιαίες αποδοχές 30.000 σόλες.

Ο κατώτατος μισθός στην χώρα ανέρχεται σε 850 σόλες (250 δολάρια).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ