ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους Κούρδων πολιτοφυλάκων εντός Συριακού εδάφους

Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους Κούρδων πολιτοφυλάκων εντός Συριακού εδάφους
Πηγή: REUTERS/ STRINGER

Όπως μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο στην Ανατολή, για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν στόχους των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας, εντός Συριακού εδάφους.

Περίπου 70 θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), του ενόπλου τμήματος του συριακού κουρδικού κόμματος PYD μπήκαν στο στόχαστρο την Παρασκευή. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των Κούρδων μαχητών.

Δύο Σύροι αντάρτες, υποστηριζόμενη από την Άγκυρα, τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με μέλη των YPG, στην πόλη Τζαράμπλους, στη βόρεια Συρία.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον αυτής της κουρδικής οργάνωσης, στο Χαλέπι και, όπως υποστηρίζουν, σκότωσαν περίπου 200 μαχητές.

Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 11 νεκρούς και 24 τραυματίες μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ. Οι FDS έχουν περίπου 30.000 άνδρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, απείλησε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εναντίον των YPG και του PYD, προειδοποιώντας ότι "αν εξακολουθήσουν τις επιθέσεις τους (εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης) η οποία μάχεται το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) η Τουρκία θα κάνει

"ό,τι είναι απαραίτητο". Ο υπουργός επανέλαβε σήμερα ότι οι Κούρδοι επιδιώκουν να ιδρύσουν ένα δικό τους "καντόνι" στη βόρεια Συρία αντί να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών και ως απόδειξη για τα λεγόμενά του επικαλέστηκε "τις επιθέσεις εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ