Απέλαση Βρετανού διπλωμάτη από τη Ρωσία: «Εξετάζουμε προσεκτικά την απάντησή μας» λέει το Λονδίνο
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
AP Photo/Alberto PezzaliΗ κυβέρνηση Στάρμερ δήλωσε την Πέμπτη (15/1) ότι «εξετάζει προσεκτικά» την απάντησή της μετά την απέλαση ενός διπλωμάτη της από τη Ρωσία, ο οποίος σύμφωνα με τη Μόσχα ήταν ένας αδήλωτος αξιωματούχος των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει κακόβουλες και αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος του προσωπικού μας. Η στοχοθέτηση Βρετανών διπλωματών προέρχεται από απόγνωση και ενέργειες σαν αυτή υπονομεύουν τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει έναν Βρετανό διπλωμάτη, τον οποίο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε Βρετανό κατάσκοπο.
Η FSB, ο βασικός διάδοχος της επί σοβιετικής περιόδου KGB, κατονόμασε τον Βρετανό διπλωμάτη και ανακοίνωσε ότι ήταν μυστικός πράκτορας για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Ο διπλωμάτης κλήθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία εντός δύο εβδομάδων.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την επιτετραμμένο της Βρετανίας στη Ρωσία για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση.
«Επισημάνθηκε και πάλι ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί τις ενέργειες αδήλωτων αξιωματούχων της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών στη Ρωσία. Επίσης εκδόθηκε προειδοποίηση ότι αν το Λονδίνο κλιμακώσει την κατάσταση η ρωσική πλευρά θα απαντήσει αποφασιστικά με ανάλογο τρόπο», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ρωσία απελαύνει έναν ακόμη Βρετανό διπλωμάτη - Τον κατηγορεί για κατασκοπεία
Πιερρακάκης: Εκτίμηση για ανοδική πορεία του πλεονάσματος - Ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης
09:59
«Ευγενική κίνηση, αλλά όχι» η απάντηση Μαξίμου σε Ανδρουλάκη που δήλωσε «ανοιχτός» σε αναβολή της προ ημερησίας λόγω Μυλωνάκη
09:42
Θεσσαλονίκη: 61χρονος κατηγορείται για τον βιασμό της 14χρονης ανιψιάς του
09:37
Γιατί ο Τραμπ χρειάζεται μια καλύτερη συμφωνία με το Ιράν από αυτή του Ομπάμα - Τα δύο εμπόδια
09:33