«Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς»: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Δανίας
Διαδήλωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Δανία
EPA/Thomas Traasdahl DENMARK OUT/ ΑΠΕ ΜΠΕΜε το σύνθημα «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς», χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη Δανία και την περιοχή που θέλουν να κατακτήσουν οι ΗΠΑ.
Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες θέλουν να «στείλουν ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα σεβασμού για τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της Γροιλανδίας» όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα της η Uagut, μια ένωση Γροιλανδών στη Δανία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Διαδηλώνουμε κατά των αμερικανικών δηλώσεων και των φιλοδοξιών για προσάρτηση της Γροιλανδίας. Απαιτούμε σεβασμό για το Δανικό Βασίλειο και για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Γροιλανδίας. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχουν πολλοί από εμάς που υποστηρίζουμε τη Γροιλανδία» δήλωσε η Καμίλα Σίζινγκ , πρόεδρος της Ένωσης Ινουίτ, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Guardian.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη και στις πόλεις Άαρχους, Άαλμποργκ και Όντενσε. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας.
Διαδηλώσεις αναμένονται και το απόγευμα του Σαββάτου (17:00) στο Νούουκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, για να ενταντιωθούν «στα παράνομα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με δασμούς απειλεί ο Τραμπ τις χώρες που αντιτίθενται στην προσάρτηση της Γροιλανδίας
Αποπομπή Λαζαρίδη για την υπόθεση του… «πτυχίου» ζητούν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
07:41
Σε εξέλιξη η μαζική έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα - Αυξημένη η κίνηση σε λιμάνια, ΚΤΕΛ και διόδια
07:32
Φωτιά σε υπαίθριο αμαξοστάσιο στον Πειραιά - Υλικές ζημιές σε τρία οχήματα
07:23
Αεροπορικές: Επιστρέφει μέχρι νεοτέρας η σύνδεση Αθήνας με Μέση Ανατολή – Ποιες εταιρίες πετάνε πού
07:14