ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Τουσκ στο Βέλγιο να υπογράψει τη συμφωνία Ε.Ε – Καναδά για το ελεύθερο εμπόριο

Μήνυμα Τουσκ στο Βέλγιο να υπογράψει τη συμφωνία Ε.Ε – Καναδά για το ελεύθερο εμπόριο
Διαδηλώσεις εναντίον της CETA έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο REUTERS/Francois Lenoir

Προθεσμία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου, δίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό της χώρας του ώστε να υπογραφεί η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

Ο κ. Τουσκ αναμένεται να επικοινωνήσει με το βέλγο πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει εάν έχει καταφέρει να κάμψει τις ενστάσεις της Βαλονίας, μία από τις πέντε περιφερειακές αρχές που είναι υποχρεωτικό να συναινέσουν για να μπορέσει ο Μισέλ να υπογράψει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Καναδά - ΕΕ (CETA).

Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Πηγή της ΕΕ αναφέρει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αν ο Μισέλ δεν μπορέσει να διαβεβαιώσει τον Τουσκ ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να επιτρέψει στην ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία, τότε η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδά θα αναβληθεί, δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία, παρότι η ίδια πηγή ανέφερε ότι ούτε η ΕΕ ούτε ο Καναδάς θέλουν να εγκαταλείψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία ετοιμαζόταν επί χρόνια.

Όλα τα άλλα 27 κράτη μέλη θέλουν την υπογραφή της CETA, όπως και ο συνασπισμός υπό τους φιλελεύθερους του οποίου ηγείται ο Μισέλ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Βελγίου δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ