ΚΟΣΜΟΣ

Κεφαλιά και γκολ...και πρόβλημα στη μνήμη

Κεφαλιά και γκολ...και πρόβλημα στη μνήμη

Μία βρετανική έρευνα έρχεται για να βάλει φρένο στον ενθουσιασμό που προκαλεί ένα «Γκολ με κεφαλιά»...

«Κεφαλιές ίσον λιγότερη μνήμη!», λέει η έρευνα. Κάθε φορά, που κάποιος κάνει μία κεφαλιά στον εγκέφαλό του συμβαίνουν μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να βαράνε κεφαλιές σε μπάλες, τις οποίες πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ στο ποδόσφαιρο.

Πριν και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες έλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και την μνήμη τους. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήσαν 41% έως 67% χειρότερες.

«Αν και οι αλλαγές είναι προσωρινές, τις θεωρούμε σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως αν συμβαίνουν ξανά και ξανά, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Καθώς μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων παίζουν αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάθος χρόνου», δήλωσε η επικεφαλής δρα Μαγκνταλένα Ιέτσγουαρτεπιστήμονας.

Η μνήμη πάντως αποκαθίστατο πλήρως μετά από περίπου ένα 24ωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ