ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιο θαρραλέοι Ρώσοι ζουν στους -67 βαθμούς Κελσίου (pics)

Οι πιο θαρραλέοι Ρώσοι ζουν στους -67 βαθμούς Κελσίου (pics)
Amos Chapple “Rex”/Shutterstock

Και όμως ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει στους -67 βαθμούς Κελσίου και οι κάτοικοι του Oymyakon, στην Σιβηρική τούνδρα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Το Oymyakon είναι σίγουρα το πιο κρύο μέρος του πλανήτη, που κατοικείται. Η μέση θερμοκρασία κινείται στους -50oC και υπάρχουν 500 θαρραλέοι Ρώσοι που το έχουν κάνει σπίτι τους.

Ο Νεοζηλανδός φωτογράφος Άμος Τσαπλ, ταξίδεψε για δύο μέρες στο παγωμένη ρωσική πόλη, τόσο μάλλον μπόρεσε να αντέξει το κρύο, και έμαθε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να ζεις σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.

rwssi3

«Φορούσα λεπτό παντελόνι όταν βρέθηκα στους -47οC την πρώτη φορά», λέει και προφανώς ακόμη τρέμει στην ιδέα του κρύου.

«Θυμάμαι να αισθάνομαι πως το κρύο με είχε γραπώσει από τα πόδια, η άλλη έκπληξη ήταν πως σποραδικά το σάλιο μου πάγωνε και έκανε βελόνες, που τρυπούσαν τα χείλη μου», είπε στο Weather.com.

Ο Τσαπλ ταξίδεψε από το Yakutsk, την πιο κρύα μεγαλούπολη, στο Oymyakon την πιο κρύα κατοικημένη περιοχή. Προφανώς είχε μεγάλα κέφια εκείνη την περίοδο. Ήλπιζε να καταγράψει την ζωή των κατοίκων και αν είναι τυχερός να σωθεί από τα κρυοπαγήματα.

rwssia1

Πέρα από τις προσωπικές προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτές τις δύο μέρες, δεν έλειπαν και οι επαγγελματικές. Πόσο εύκολο να είναι να τραβήξεις φωτογραφίες με τέτοιο καιρό άλλωστε; Όπως περιέγραψε ο ίδιος, πολλές φορές οι φακοί του πάγωναν και το ζουμ ήταν μια πολυτέλεια που δεν είχε. Η ειρωνεία στην υπόθεση πάντως είναι πως Oymyakon στα ρωσικά σημαίνει, νερό που έχει ξεπαγώσει.

Οι κάτοικοι αναγκαστικά τρέφονται κατά κύριο λόγο από κρέας, καθώς τίποτα δεν μεγαλώνει σε αυτό το κλίμα.Λόγω του παγωμένου εδάφους, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις χωλαίνουν. Οι περισσότερες τουαλέτες είναι εξωτερικές και υπάρχει μόνιμος κίνδυνος να παγώσουν τηλεφωνικοί θάλαμοι αλλά και μηχανές αυτοκινήτων. Αν τα αμάξια δεν χρησιμοποιούνται, τα βάζουν σε θερμαινόμενα γκαράζ για να τα σώσουν από τις «χιονίστρες».

rwssia2

Οι βόλτες είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουν οι κάτοικοι της παγωμένης πόλης. Πέρα από το ότι οι δρόμοι είναι πάντα παγωμένοι, άρα σίγουρες παγίδες «θανάτου», η μέρα στις καλύτερες περιπτώσεις κρατά μόλις... τρεις ώρες την ημέρα, τον χειμώνα.

Το καλοκαίρι οι κάτοικοι αλλάζουν σελίδα. Πετούν τις γούνες τους, λιάζονται άνετα, με τον ήλιο να είναι παρών έως και 21 ώρες την ημέρα και η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους πολυπόθητους 21οC.

rwssia
rwssia3
rwssia4
rwssia5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ