ΚΟΣΜΟΣ

Τροχαίο στη Ρουμανία: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες - Στο «μικροσκόπιο» οι ελιγμοί του βαν

Τροχαίο στη Ρουμανία: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες - Στο «μικροσκόπιο» οι ελιγμοί του βαν

Το σημείο του δυστυχήματος

ObservatorNews.ro/CNN Newsource

Εκτός άμεσου κινδύνου νοσηλεύονται οι τρεις τραυματίες του φονικού τροχαίου στη Ρουμανία, με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την κατάσταση της υγείας τους, την ώρα που οι ρουμανικές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ερευνών για να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας.

Παράλληλα με τη μάχη που δίνουν οι επιζώντες για την αποκατάστασή τους, καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, βιντεοληπτικό υλικό και τεχνικά στοιχεία εξετάζονται προκειμένου να αποσαφηνιστεί πώς το ταξίδι των φιλάθλων του ΠΑΟΚ κατέληξε σε δυστύχημα με βαρύτατο απολογισμό.

Στο επίκεντρο, ωστόσο, των ερευνών των πραγματογνωμόνων βρίσκονται οι ελιγμοί που πραγματοποίησε ο οδηγός του βαν λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση.

Οι φίλοι του Δικεφάλου του Βορρά είχαν ξεκινήσει με βαν από την Κατερίνη με προορισμό τη Γαλλία, για να παρακολουθήσουν από κοντά τον κρίσιμο αγώνα με τη Λιόν για την πρόκριση στους «16» του Europa League.

Στον αυτοκινητόδρομο DN6 – E70, κοντά στην Τιμισοάρα, το όχημα ενεπλάκη σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό, με αποτέλεσμα επτά νέοι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τρεις ακόμη να τραυματιστούν, βυθίζοντας στο πένθος το πανελλήνιο.

Οι εικόνες, όπως καταγράφθηκαν απο το κανάλι observatornews.ro είναι συγκλονιστικές:

Αισιοδοξία για τους τρεις τραυματίες οπαδούς του ΠΑΟΚ - Τι είπε η Ελληνίδα πρέσβης

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των γιατρών στο νοσοκομείο της Τιμισοάρα για την κατάσταση των τριών τραυματιών από το πολύνεκρο τροχαίο που συνέβη χθες, Τρίτη, 27 Ιανουαρίου, στον αυτοκινητόδρομο Ε-70 έξω από την πόλη Λούγκοζ. Αυτό το μήνυμα αποκόμισε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία Λιλή Γραμματίκη η οποία επισκέφτηκε, το βράδυ της Τρίτης, το νοσοκομείο και ενημερώθηκε από την διεύθυνση για την υγεία των τριών τραυματιών.

«Ενημερώθηκα από τους γιατρούς και τον διευθυντή του νοσοκομείου και η κατάστασή τους είναι σταθερή. Ένας τραυματίας είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και ένας βρίσκεται στην εντατική αλλά όλοι έχουν καλή, θετική πρόγνωση και δεν χρειάζονται αίμα. Μέσα σ' αυτήν την τραγωδία όλα αυτά ακούγονται κάπως αισιόδοξα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία.

Η ίδια ανέφερε ότι ο τραυματίας που είναι στην εντατική δεν είναι διασωληνωμένος αλλά βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Σήμερα, Τετάρτη, όπως είπε, θα βγουν όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και οι γιατροί θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να γίνει κάποια χειρουργική επέμβαση. Η κ. Γραμματίκη ανέφερε παράλληλα ότι η πρεσβεία βρίσκεται σε συνεργασία με τις ρουμανικές αρχές για τον επαναπατρισμό των νεκρών, τα πτώματα των οποίων βρίσκονται στο νεκροτομείο της πόλης Λούγκος. «Η ταυτοποίηση των νεκρών δεν έχει ολοκληρωθεί όταν αυτό θα συμβεί θα κινήσουμε την διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα» δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβης. Τόνισε ότι τα ονόματα των νεκρών είναι γνωστά, έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς τους αλλά δεν θα δοθούν στην δημοσιότητα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Το βράδυ της Τρίτης εκατοντάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ έφτασαν με πέντε λεωφορεία στην Τιμισοάρα, και συγκεντρώθηκαν σιωπηλά μπροστά από το νοσοκομείο για να συμπαρασταθούν στους τραυματίες. Εκπρόσωπους των οπαδών δέχτηκε η διεύθυνση του νοσοκομείου και αφού ενημερώθηκαν για την κατάσταση της υγείας των τριών τραυματιών αναχώρησαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, για την Ελλάδα. Οι οπαδοί αυτοί ταξίδευαν οδικώς για την Γαλλία και όσο βρίσκονταν στην Ουγγαρία έμαθαν για το τραγικό δυστύχημα και διέκοψαν το ταξίδι.

Εκτός κινδύνου οι τραυματίες

Οι τρεις τραυματίες που επέζησαν από την σφοδρή σύγκρουση του βαν στο οποίο επέβαιναν με το φορτηγό, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Έχουν συνείδηση, οι δύο είναι σχετικά καλά με ελαφρείς τραυματισμούς και ο τρίτος είναι πολυτραυματίας με κατάγματα σε σπόνδυλο. Δεν είναι διασωληνωμένος», είπε ο υπουργός.

«Ένας από τους επιβαίνοντες εξήλθε από το όχημα με ελαφρά τραύματα, ενώ οι άλλοι δύο νοσηλεύονται σε πιο σοβαρή κατάσταση, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους», ανέφερε και η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρουμανίας, Αλεξάνδρα Απετρόβιτσι.

Για τον ίδιο σκοπό, το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το δυστύχημα σε άμεση επαφή και συνεργασία με τις ρουμανικές αρχές. Ο έλληνας πρόξενος και η διερμηνέας της Πρεσβείας βρίσκονται στο νοσοκομείο της ρουμανικής πόλης Τιμισοάρα όπου μεταφέρθηκαν οι τρεις τραυματίες προκειμένου να τους προσφέρουν αρωγή αλλά και να συντονιστούν με τις ρουμανικές Αρχές για τις ταυτοποιήσεις και τον επαναπατρισμό των θυμάτων.

Λοβέρδος για τραυματίες στη Ρουμανία: Έχω ακούσει πολλά, δεν υπάρχει ανακοίνωση

Στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος σε συνέντευξή του.

«Είμαστε ψυχολογικά ράκη με τις δύο τραγωδίες σε Τρίκαλα και Ρουμανία», τόνισε.

Όσον αφορά στην κατάσταση των τραυματιών είπε: «Έχω ακούσει πολλά πράγματα, αφού δεν υπάρχει ανακοίνωση από τους γιατρούς δεν θέλω να πω κάτι. Προσευχόμαστε για το καλύτερο».

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν απάντησε ως προς το αν υπάρχει κατάθεση στην αστυνομία και ενημέρωσε ότι παρών στο νοσοκομείο είναι ο μεταφραστής της πρεσβείας, διευκρινίζοντας ότι ο επαναπατρισμός μιας σορού είναι περίπλοκη διαδικασία και το υπουργείο Εξωτερικών έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες αν και προηγούνται οι αναγνωρίσεις.

«Ας αφήσουμε τον φανατισμό και την τοξικότητα, πάνω από όλα η ανθρωπιά», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Πώς ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου

Όπως φαίνεται από τα βίντεο, ο οδηγός μοιάζει να χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα όπου διερχόταν η νταλία με την οποία συγκρούστηκε.

Ειδικός, μιλώντας στο ρουμανικό μέσο ενημέρωσης digi24.ro εκτιμά πως η προσοχή του οδηγού αποσπάστηκε από κάτι τη δεδομένη στιγμή. «Το να αποκοιμηθεί είναι λιγότερο πιθανό, επειδή μόλις είχε κάνει προσπέραση», εξηγεί.

«Αυτό μπορεί να συμβεί και σε έμπειρους οδηγούς, που διανύουν μεγάλες αποστάσεις Μπορεί να μπήκε σε μια συζήτηση ή έναν καβγά με κάποιον συνεπιβάτη του στο βαν, είτε να κοίταξε το τηλέφωνό του, και δεν έλαβε υπόψη ότι το αυτοκίνητο έστριβε αριστερά».

«Ο οδηγός του βαν έκανε επικίνδυνους ελιγμούς πριν το δυστύχημα», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο ρουμάνικο μέσο «Libertatea» εξηγώντας πως προσπάθησε να προσπεράσει μια σειρά οχημάτων. Καθώς προσπέρασε ένα βυτιοφόρο, εμφανίστηκε από την αντίθετη κατεύθυνση ένα κόκκινο φορτηγό. Στη συνέχεια, ο οδηγός του βαν προσπάθησε να επιστρέψει στη λωρίδα του, αλλά συγκρούστηκε με το όχημα που προσπαθούσε να προσπεράσει, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε στο φορτηγό πριν εκτιναχθεί από το όχημα.

Ο μάρτυρας τόνισε πως δεν υπήρχε περιθώριο αποφυγής του ατυχήματος, χαρακτηρίζοντας τους ελιγμούς του οδηγού του βαν ως εξαιρετικά επικίνδυνους. Μετά τη σύγκρουση, περιέγραψε πως είδε μόνο έναν άνδρα να βγαίνει όρθιος από το όχημα, ενώ τα υπόλοιπα θύματα ήταν πεσμένα στον δρόμο και στο διπλανό χωράφι, σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Θλίψη στο πανελλήνιο

Σύσσωμος ο πολιτικός και αθλητικός κόσμος, διεθνείς και εγχώριες ομάδες εξέφρασαν τη λύπη τους για το τραγικό τροχαίο, θρήνος επικρατεί και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τον τόπο καταγωγής τριών από τα θύματα, ενώ τα πούλμαν που κατευθύνονταν στη Λιόν για τον αγώνα επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Συντετριμμένος από το τροχαίο των Ελλήνων φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην Ρουμανία δηλώνει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης ενώ κλιμάκιο της ΠΑΕ μεταβαίνει στην Τιμισοάρα προκειμένου να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί στους τραυματίες.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκεντρώνονται έξω από το γήπεδο της Τούμπας, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων προσφέροντας λουλουδια και ανάβοντας κεριά.

ΤΟΥΜΠΑ ΠΑΟΚ

Εξάλλου, με απόφαση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, η κερκίδα των φιλοξενουμένων στο γήπεδο της Λιόν, θα μείνει κλειστή το βράδυ της Πέμπτης.

Νέοι ηλικίας 28-30 ετών

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι 10 επιβαίνοντες στο βαν είναι νεαρής ηλικίας, με καταγωγή την Αλεξάνδρειας Ημαθίας, την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για μια παρέα φιλάθλων από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη. Όπως είναι φυσιολογικό,το κλίμα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας είναι πολύ βαρύ. Μάλιστα, ένα από τα θύματα της τραγωδίας, είχε έρθει από το Βέλγιο προκειμένου να βρεθεί στον αγώνα.

Στον σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην Αλεξάνδρεια, ο χρόνος έχει πραγματικά παγώσει. Με δάκρυα στα μάτια, φίλοι της ομάδας, βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Σύμφωνα πληροφορίες από τα ρουμανικά Μέσα, το βανάκι με δέκα επιβαίνοντες συγκρούστηκε με φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο DN6 – E70, κοντά στην πόλη Lugojelul και συγκεκριμένα στην περιοχή Timis.

Όπως μετέδωσαν ΜΜΕ της Ρουμανίας, το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι στο χωριό Λαγκόζ, κοντά στην Τιμισοάρα ενώ συνολικά ενεπλάκησαν μετά την σύγκρουση του βαν με το βυτιοφόρο και άλλα δύο οχήματα.

Από τη σφοδρή σύγκρουση επτά Έλληνες οπαδοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ τρία ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Tο βαν το οποίο μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ φαίνεται ότι ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Αλεξανδρειας Ημαθίας Παναγιώτης Γκυρίνης τρία από τα θύματα ηλικίας (25-27 ετών) κατάγονται από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ενώ ένα 4ο θύμα έχει καταγωγή από την Πιερία.

Συγκλονίζει το βίντεο του δυστυχήματος

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο από την σύγκρουση, που δείχνει το βανάκι να πέφτει με σφοδρότητα πάνω στο φορτηγό και στη συνέχεια να διαλύεται στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του βαν επιχείρησε να κάνει προσπέραση, πέφτοντας μετωπικά πάνω στο φορτηγό.

untitled.jpg

Σύμφωνα με τη ρουμανική ιστοσελίδα digi24.ro, το δυστύχημα σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο DN6 – E70.

Το βαν που ερχόταν από την Ελλάδα και κατευθυνόταν προς τη Γαλλία, με δέκα επιβάτες, επιχείρησε να προσπεράσει στην εθνική οδό κοντά στην περιοχή Lugojelul, στην είσοδο του περιφερειακού δρόμου του Lugoj.

Τότε ήταν που συγκρούστηκε με μία βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να εκφενδονιστεί στην αντίθετη κατεύθυνση, όπου έπεσε πάνω στο φορτηγό.

Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ Ρουμανίας

Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ της Ρουμανίας, χώρα όπου έχει το τροχαίο δυστύχημα, με τραγικό απολογισμό επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ, που ταξίδευαν να παρακολουθήσουν το ματς με τη Λιόν (Europa League/8η αγωνιστική League phase).

Το τηλεοπτικό δίκτυο και η ιστοσελίδα Digi24.ro μετέδωσαν τις πρώτες λεπτομέρειες για τη σύγκρουση, σημειώνοντας ότι το όχημα των οπαδών εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κατά τη διάρκεια προσπέρασης.

Επίσης μέσα από τα δελτία ειδήσεων Stirile Pro TV υπήρξε συνεχής ροή ενημέρωσης για την κατάσταση των τραυματιών και τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των αρχών.

Το Digi Sport εστίασε στην ταυτότητα των θυμάτων ως φιλάθλων της ελληνικής ομάδας.

«Η στιγμή της πρόσκρουσης στο ατύχημα στην DN6, βιντεοσκοπημένη από κάμερα αυτοκινήτου. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε ατύχημα στην κομητεία Τίμις», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης και συν΄χιζε:

«Ένα μίνι λεωφορείο που ερχόταν από την Ελλάδα και κατευθυνόταν προς τη Γαλλία, με δέκα επιβαίνοντες, προσπέρασε στην DN6 - E70, κοντά στην πόλη Λουγκογιέλουλ, στην είσοδο του περιφερειακού δρόμου Λούγκοϊ, και προσπαθώντας να επανέλθει στη λωρίδα του, χτύπησε ένα βυτιοφόρο και στη συνέχεια εκσφενδονίστηκε στην αντίθετη κατεύθυνση, όπου συγκρούστηκε με ένα φορτηγό. Ο οδηγός του μίνι λεωφορείου είναι μεταξύ των νεκρών. Τρεις άτομα τραυματίστηκαν, ένα σε πολύ σοβαρή κατάσταση, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στο Λούγκοϊ. Το μίνι λεωφορείο είχε τη δυνατότητα μεταφοράς οκτώ επιβατών, εκτός από τον οδηγό, αλλά υπήρχαν συνολικά 10 άτομα στο όχημα».